lördag 4 maj 2024

inloggad som

Patentsökt skrivbord lockar skånska investerare

Innovationsbolaget Freedesk har i sommar fått sin första externa delägare när tre skånska investerare med Staffan Bergqvist i spetsen förvärvat 20 procent av företaget. Nästa år ska Freedesk listas, uppger Skånebolagets vd Stefan Westergård för Rapidus.

Freedesk har sökt patent på en höj- och sänkbar träskiva som kan ställas ovanpå vanliga bord och är ett billigare alternativ till höj- och sänkbara skrivbord. Varken Stefan Westergård eller Staffan Bergqvist vill säga hur mycket Freedesk får in genom emissionen. Innan sommaren rapporterade Rapidus att bolaget hade som mål att ta in fem miljoner kronor.

Stefan Westergård– Vi är mycket nöjda med vår nya delägare, som har en intressant portfölj av bolag med koppling till vår verksamhet. Bland annat Bimobject, säger Stefan Westergård, vd, grundare och majoritetsägare av Freedesk.

Han uppger att bolaget ska noteras första halvåret 2017 och innan dess genomföra ytterligare en emission riktad mot privata investerare.

Freedesk startade förra året och har återförsäljare i åtta länder, tillverkning i Sverige och Polen och sysselsätter i övrigt fem personer. 1.500 skivor är sålda till privatpersoner, skolor och företag. Volymen ser ut att mångdubblas nästa år, enligt Stefan Westergård.

Investeringen i Freedesk görs av Staffan Bergqvist, Sven Holmgren och Håkan Hollerup via Wexito 3, ett dotterbolag till HCN Group. Alla tre är även engagerade i Swedish Growth Fund, som är inriktat på investeringar i IT- och life science-bolag med noteringsplaner.

Under sommaren har Wexito 3 också gått in som 25-procentiga ägare i Inuheat Group i Göteborg, som utvecklar teknik för eluppvärmda kläder som drivs med batteri. Även Inuheat planerar en marknadsnotering under 2017 enligt bolagets vd Rickard Rosendahl, och startar nu lansering av sitt värmesystem som vävs eller stickas in i olika klädmärkens plagg. Svenska strumptillverkaren Seger var med i utvecklingen och producerar nu sportstrumpor med värme som kan styras via en app.

Elisabet Ottosson

Innovationsbolaget Freedesk har i sommar fått sin första externa delägare när tre skånska investerare med Staffan Bergqvist i spetsen förvärvat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.