fredag 26 april 2024

inloggad som

Nytt kapital till växande Perstorpavknoppning

Polygiene i Malmö räknar med att i år närmare fördubbla 2009 års omsättning på drygt åtta miljoner kronor. Bolaget har en patenterad teknik för att hindra tillväxt av bakterier och svamp i material som textilier, golv, handtag och toalettsitsar. Nu skjuter ägarna till fyra miljoner kronor för att skynda på tillväxten ytterligare.

Polygiene arbetar med bakteriedödande silversalter som förs in permanent i materialet vid tillverkningen. Bland kunderna finns Haglöfs, Peak Performance och amerikanska New Balance. Över 90 procent av kunderna finns i utlandet.

— Precis i dagarna får vi fyra miljoner kronor från ägarna för att klara satsningarna på nya länder. Till att börja med har vi fått kunder i USA och Japan. Nu nosar vi på marknaderna i Latinamerika också, främst Brasilien, säger VD Christian von Uthmann.

Polygiene har knappt tio fast anställda, varav hälften i Malmö, och har ännu inte gått med vinst. Nästa år räknar bolaget med att nå nollresultat. Största ägare är skånska kemikoncernen Perstorp med 30 procent. Bland övriga ägare finns grossistföretaget Procurator i Malmö och Erik Andersson, son till industrimannen Rune Andersson och en av ledarna av Mellby Gård-gruppen.

I somras anmäldes en av Polygienes mindre produkter, ett bakteriedödande medel som tillsätts vid tvätt, till Konsumentombudsmannen. Anmälarna Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten var oroade över silverutsläpp i naturen och protesterade mot en vilseledande etikett.

— Anmälan byggde på en gammal etikett som vi inte längre använder och vi har inte ens blivit kontaktade av KO, säger Christian von Uthmann.

Han betonar att det rörde en mindre nischprodukt, och att de permanentbehandlingar som Polygiene huvudsakligen arbetar med har fått miljögodkännande.

Lisa Kirsebom

Polygiene i Malmö räknar med att i år närmare fördubbla 2009 års omsättning på drygt åtta miljoner kronor. Bolaget har en patenterad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.