fredag 12 april 2024

inloggad som

Mellby Gård säljer Academedia till fastighetsmiljardär

|  , ,
|  

Mellby Gård, med vd Johan Andersson i spetsen, säljer hela sitt innehav i Academedia till Akelius Foundation i en jätteaffär. 

Friskolejätten Academedia får en ny ägare i fastighetsnestorn och miljardären Roger Akelius. Han köper 24,4 procent av aktierna för cirka 1,7 miljarder kronor och blir därmed ny storägare för koncernen med 800 skolor och 100.000 elever.

”Vi har inte haft några planer på att sälja vårt innehav i Academedia, men efter våra diskussioner med Roger Akelius känner vi stor trygghet i att bolaget får en ny ansvarsfull huvudägare med betydande engagemang och resurser att utveckla verksamheten vidare. Akelius Foundation är precis som vi en aktiv och långsiktig ägare och delar vårt starka engagemang för utbildning och kunskapsutveckling i samhället”, skriver Mellby Gårds vd Johan Andersson i ett pressmeddelande. 

Academedia-aktien sjönk som en sten på försäljningsbeskedet. På förmiddagen är aktien ner över nästan 14 procent.

Mellby Gård grundades av den legendariske industrimannen Rune Andersson, Johan Anderssons pappa. År 1986 köpte Rune Andersson gården Mellby Gård i Sösdala, som då var ett renodlat jordbruksbolag med djur och spannmål. Under åren har bolaget växt till ett familjeägt miljardimperium.

Rapidus har sökt Johan Andersson för en kommentar. 

Martin Linderoth

Mellby Gård, med vd Johan Andersson i spetsen, säljer hela sitt innehav i Academedia till Akelius Foundation i en jätteaffär. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.