onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

”Vi vill bara över 30 procent”

|  ,
|  

Familjen Anderssons investmentbolag Mellby Gård flaggar för 30 procent i servettbolaget Duni och utlöser därmed budplikt. Men att köpa hela Duni är inte aktuellt, säger vd Johan Andersson.

Mellby Gård ägde sedan tidigare 29,99 procent i Duni och meddelar att man nu köpt ytterligare 0,01 procent. Enligt de så kallade take over-reglerna är Mellby Gård därmed förpliktigat att erbjuda alla andra aktieägare i Duni ett uppköpsbud på hela bolaget.

Johan Andersson gör dock klart att han inte är intresserad av hela Duni.

– Vi gillar Duni och tror på bolaget. Vi vill öka ägandet i Duni, men att köpa hela är en lite stor bit. Men om vi nu vill gå över 30 procent måste vi ju någon gång passera budplikten och vi tycker det är rätt läge för det nu, säger han.

Mellby Gård köpte de sista avgörande Duni-aktierna för 96,80 kronor styck. Johan Andersson flaggar för att så mycket högre än så blir inte budpliktsbudet.

– Om det blir ett bud blir det i det häradet, och det är ett skäligt bud. Vi förväntar oss inte att alla aktieägare vill sälja till det priset, men några kanske vill det när vi nu skapar likviditet i aktien. Andra kanske tror på vår bedömning och vill vara kvar i aktien tillsammans med oss, säger han.

Han påpekar att Duni är ett vältrimmat bolag efter effektiviseringar och anpassningar som bolaget gjort i samband med covidpandemin, Ukrainakriget och inflationen som höjt priserna på insatsvaror.

Mellby Gård har nu fyra veckor på sig att lägga detta bud och bestämma nivån på det. Ett alternativ är att inom fyra veckor sälja aktier och därmed komma under 30 procent igen, vilket skulle göra att budplikten upphör.

– Vårt huvudspår är att lägga ett bud. Men mycket kan hända på fyra veckor, säger Johan Andersson.

Gunnar Wrede

Att köpa hela Duni är inte aktuellt, men vi vill ha mer än 30 procent, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.

  • Investeringsviljan ökar bland änglarna

    Affärsänglar säger i en enkät att de planerar att öka sina investeringar under det kommande året. De förklarar även varför.