tisdag 3 oktober 2023

inloggad som

”Vi vill bara över 30 procent”

|  ,
|  

Familjen Anderssons investmentbolag Mellby Gård flaggar för 30 procent i servettbolaget Duni och utlöser därmed budplikt. Men att köpa hela Duni är inte aktuellt, säger vd Johan Andersson.

Mellby Gård ägde sedan tidigare 29,99 procent i Duni och meddelar att man nu köpt ytterligare 0,01 procent. Enligt de så kallade take over-reglerna är Mellby Gård därmed förpliktigat att erbjuda alla andra aktieägare i Duni ett uppköpsbud på hela bolaget.

Johan Andersson gör dock klart att han inte är intresserad av hela Duni.

– Vi gillar Duni och tror på bolaget. Vi vill öka ägandet i Duni, men att köpa hela är en lite stor bit. Men om vi nu vill gå över 30 procent måste vi ju någon gång passera budplikten och vi tycker det är rätt läge för det nu, säger han.

Mellby Gård köpte de sista avgörande Duni-aktierna för 96,80 kronor styck. Johan Andersson flaggar för att så mycket högre än så blir inte budpliktsbudet.

– Om det blir ett bud blir det i det häradet, och det är ett skäligt bud. Vi förväntar oss inte att alla aktieägare vill sälja till det priset, men några kanske vill det när vi nu skapar likviditet i aktien. Andra kanske tror på vår bedömning och vill vara kvar i aktien tillsammans med oss, säger han.

Han påpekar att Duni är ett vältrimmat bolag efter effektiviseringar och anpassningar som bolaget gjort i samband med covidpandemin, Ukrainakriget och inflationen som höjt priserna på insatsvaror.

Mellby Gård har nu fyra veckor på sig att lägga detta bud och bestämma nivån på det. Ett alternativ är att inom fyra veckor sälja aktier och därmed komma under 30 procent igen, vilket skulle göra att budplikten upphör.

– Vårt huvudspår är att lägga ett bud. Men mycket kan hända på fyra veckor, säger Johan Andersson.

Gunnar Wrede

Att köpa hela Duni är inte aktuellt, men vi vill ha mer än 30 procent, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad