måndag 29 april 2024

inloggad som

”Vi vill bara över 30 procent”

|  ,
|  

Familjen Anderssons investmentbolag Mellby Gård flaggar för 30 procent i servettbolaget Duni och utlöser därmed budplikt. Men att köpa hela Duni är inte aktuellt, säger vd Johan Andersson.

Mellby Gård ägde sedan tidigare 29,99 procent i Duni och meddelar att man nu köpt ytterligare 0,01 procent. Enligt de så kallade take over-reglerna är Mellby Gård därmed förpliktigat att erbjuda alla andra aktieägare i Duni ett uppköpsbud på hela bolaget.

Johan Andersson gör dock klart att han inte är intresserad av hela Duni.

– Vi gillar Duni och tror på bolaget. Vi vill öka ägandet i Duni, men att köpa hela är en lite stor bit. Men om vi nu vill gå över 30 procent måste vi ju någon gång passera budplikten och vi tycker det är rätt läge för det nu, säger han.

Mellby Gård köpte de sista avgörande Duni-aktierna för 96,80 kronor styck. Johan Andersson flaggar för att så mycket högre än så blir inte budpliktsbudet.

– Om det blir ett bud blir det i det häradet, och det är ett skäligt bud. Vi förväntar oss inte att alla aktieägare vill sälja till det priset, men några kanske vill det när vi nu skapar likviditet i aktien. Andra kanske tror på vår bedömning och vill vara kvar i aktien tillsammans med oss, säger han.

Han påpekar att Duni är ett vältrimmat bolag efter effektiviseringar och anpassningar som bolaget gjort i samband med covidpandemin, Ukrainakriget och inflationen som höjt priserna på insatsvaror.

Mellby Gård har nu fyra veckor på sig att lägga detta bud och bestämma nivån på det. Ett alternativ är att inom fyra veckor sälja aktier och därmed komma under 30 procent igen, vilket skulle göra att budplikten upphör.

– Vårt huvudspår är att lägga ett bud. Men mycket kan hända på fyra veckor, säger Johan Andersson.

Gunnar Wrede

Att köpa hela Duni är inte aktuellt, men vi vill ha mer än 30 procent, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.


  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Bordet dukat för servettkungen

    Dunis vd Robert Dackeskog summerar fjolåret med ett all time high för Malmöbolagets operativa resultat. Nu hoppas han att vi fortsätter äta på restaurang.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Academedia-affären sprack

    Missat helgens stora snackis? Mångmiljardären Roger Akelius köp av friskolejätten Academedia stoppas. Säljaren Mellby Gård backar ur affären efter massiv kritik.

  • Mellby Gård säljer Academedia till fastighetsmiljardär

    Mellby Gård, med vd Johan Andersson i spetsen, säljer hela sitt innehav i Academedia till Akelius Foundation i en jätteaffär. 

  • Thule och Duni åt skilda håll

    Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.