måndag 15 juli 2024

inloggad som

”Vi vill bara över 30 procent”

|  ,
|  

Familjen Anderssons investmentbolag Mellby Gård flaggar för 30 procent i servettbolaget Duni och utlöser därmed budplikt. Men att köpa hela Duni är inte aktuellt, säger vd Johan Andersson.

Mellby Gård ägde sedan tidigare 29,99 procent i Duni och meddelar att man nu köpt ytterligare 0,01 procent. Enligt de så kallade take over-reglerna är Mellby Gård därmed förpliktigat att erbjuda alla andra aktieägare i Duni ett uppköpsbud på hela bolaget.

Johan Andersson gör dock klart att han inte är intresserad av hela Duni.

– Vi gillar Duni och tror på bolaget. Vi vill öka ägandet i Duni, men att köpa hela är en lite stor bit. Men om vi nu vill gå över 30 procent måste vi ju någon gång passera budplikten och vi tycker det är rätt läge för det nu, säger han.

Mellby Gård köpte de sista avgörande Duni-aktierna för 96,80 kronor styck. Johan Andersson flaggar för att så mycket högre än så blir inte budpliktsbudet.

– Om det blir ett bud blir det i det häradet, och det är ett skäligt bud. Vi förväntar oss inte att alla aktieägare vill sälja till det priset, men några kanske vill det när vi nu skapar likviditet i aktien. Andra kanske tror på vår bedömning och vill vara kvar i aktien tillsammans med oss, säger han.

Han påpekar att Duni är ett vältrimmat bolag efter effektiviseringar och anpassningar som bolaget gjort i samband med covidpandemin, Ukrainakriget och inflationen som höjt priserna på insatsvaror.

Mellby Gård har nu fyra veckor på sig att lägga detta bud och bestämma nivån på det. Ett alternativ är att inom fyra veckor sälja aktier och därmed komma under 30 procent igen, vilket skulle göra att budplikten upphör.

– Vårt huvudspår är att lägga ett bud. Men mycket kan hända på fyra veckor, säger Johan Andersson.

Gunnar Wrede

Att köpa hela Duni är inte aktuellt, men vi vill ha mer än 30 procent, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.