torsdag 18 april 2024

inloggad som

Med torrt krut på fickan

|  
|  

Rekordår och en välfylld kassa. Mellby Gårds vd Johan Andersson har rejält med torrt krut för nya investeringar, efter vinster i porföljbolagen och flera försäljningar.

När Rapidus träffar Johan Andersson är han i full färd med att summera 2022. Fjolåret är det mest framgångsrika i bolagets 37-åriga historia. Omsättningen landade på drygt 11,3 miljarder kronor och man gick in i 2023 med en nettokassa på 700 miljoner. Krig, energikris, höjda räntor, varuförsörjningsproblematik och inflation till trots. Det nya världsläget har dock inneburit att Mellby Gård behövt navigera i ett helt nytt affärsklimat.

– Det har inneburit att nästintill samtliga våra företag tvingats göra prisökningar till följd av skenande kostnader för insatsvaror. Det har också inneburit att vi har velat säkerställa en stark balansräkning för att hålla nere räntekostnaderna och bättre kunna stödja våra portföljbolag, säger Johan Andersson och fortsätter:

– För några bolag har det medfört ett avslut av all form av aktivitet i Ryssland, ett beslut Mellby Gård stöttar men som konkret resulterat i avbruten export och nedstängning av två dotterbolag.

Arbetet har burit frukt. Samtidigt som Mellby Gård har en fördel av att man verkar i vitt skilda branscher. Idag består portföljen av 14 bolag, bland andra vattenreningsföretaget Feralco, tätningsföretaget Roxtec och Open Air Group, som säljer friluftsprodukter. Mer namnkunniga bolag i mixen är Oscar Jacobson, Kappahl och Duni.

– Vi tror på den här modellen. Det blir en naturlig riskspridning. En negativ utveckling i en bransch motsvaras ofta av en positiv i en annan, säger Johan Andersson och utvecklar:

– Våra industribolag har bra tryck i orderingången samtidigt som vi gynnas av att några av våra bolag verkar i ”value for money”-segmentet och säljer basvaror. Hos Kappahl syns en stor efterfrågan på barnkläder och Duni hade en försäljningsökning på 26,2 procent under 2022. Exempelvis ökade Dunis take away-segment kraftigt under pandemin och det köpbeteendet har fortsatt.

Under fjolåret gjorde sig Mellby Gård av med parkeringsföretaget Flowbird, industriföretaget Hedson och optikerkedjan Smarteyes.

– Jag kan konstatera att dessa försäljningar var ytterst vältajmade. Nu står vi starka inför kommande verksamhetsår och kan dels känna oss trygga i dessa osäkra tider, dels ha en komparativ fördel att kunna göra intressanta investeringar och förvärv när rätt möjligheter uppstår, säger Johan Andersson.

Om han drar på sig spenderarbyxorna återstår att se. Bolagsvärderingarna har gått ner och det skapar nya möjligheter.

– 2023 är svårbedömt, med en potentiell lågkonjunktur som kan slå hårt i vissa branscher. Men givet vår balansräkning och vår begränsade exponering mot de mest utsatta branscherna är jag förhoppningsfull i att vi ska klara det och dessutom kunna dra nytta av de möjligheter som uppstår.

Mellby Gård grundades av den legendariske industrimannen Rune Andersson, Johan Anderssons pappa. År 1986 köpte Rune Andersson gården Mellby Gård i Sösdala, som då var ett renodlat jordbruksbolag med djur och spannmål. Under åren har bolaget växt till ett familjeägt miljardimperium. Johan Andersson, som är utbildad civilingenjör, utsågs till Mellby Gårds vd år 2013. Innan dess arbetade han bland annat på Lehman Brothers och riskkapitalbolaget EQT.

Martin Linderoth

Mellby Gårds vd Johan Andersson har rejält med krut för nya investeringar, efter vinster i porföljbolagen och flera försäljningar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.