fredag 12 april 2024

inloggad som

Academedia-affären sprack

|  , ,
|  

Missat helgens stora snackis? Mångmiljardären Roger Akelius köp av friskolejätten Academedia stoppas. Säljaren Mellby Gård backar ur affären efter massiv kritik.

Dagens Industri var först med att rapportera att storaffären gått i stöpet. Orsaken är att Mellby Gård ångrat sig efter de senaste dagarnas uppmärksamhet kring affären.

– Det har inte känts bra alls. Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen. Man ska kunna sova gott och det ska vara positivt för bolaget och dess anställda, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson till tidningen.

Roger Akelius uppgav i samband med att affären blev känd för knappt en vecka sedan att han ville förändra skolan i grunden och slopa aktieutdelningen, vilket lett till kritik från investerare. Academedias aktie störtdök och var som mest nere på minus 15 procent efter beskedet.

Akelius Foundation skulle ursprungligen ha förvärvat hela Mellby Gårds innehav, värt cirka 1,7 miljarder kronor, i Academedia. I och med att avtalet inte fullföljs är Mellby Gård fortsatt största ägare med 24,4 procent av aktierna i friskolekoncernen.

Martin Linderoth

Missat helgens stora snackis? Mångmiljardären Roger Akelius köp av friskolejätten Academedia stoppas. Säljaren Mellby Gård backar ur affären efter massiv kritik.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.