måndag 15 april 2024

inloggad som

Finansieringen klar för första etappen av Max IV

1.055 miljoner kostar den första delen av synkrotronljusanläggningen Max IV som ska byggas i Lund. Region Skåne och Lunds universitet går vardera in med tio miljoner kronor mer än de tidigare lovat, medan Vetenskapsrådet och Vinnova skjuter till ytterligare en kvarts miljard.

När avsiktsförklaringen för Max IV presenterades i april i fjol var cirka 750 miljoner kronor säkrade. Nu har parterna kommit överens om hur mycket mer var och en ska bidra med för att uppnå den dryga miljard som krävs för att uppföra första delen. Det handlar om att bygga hela acceleratorkomplexet, labbutrymmen och något enstaka strålrör.

Lunds universitet och Region Skåne står numera tillsammans för 270 miljoner kronor, medan Vetenskapsrådet och Vinnova har ökat sitt bud från cirka en halv miljard till 785 miljoner. I det har 226 miljoner kronor från regeringens strategiska satsningar bakats in.

Men någon oväntad satsning för de fyra aktörerna är det inte tal om.

— Det här är ingen dramatik. Sedan tidigare visste vi att vi hade en pott som vi inte fördelat ansvarsmässigt och det har vi gjort nu, säger Harald Lindström, som sitter i Region Skånes koncernledning med ansvar för ägarfrågor och strategiska investeringar.

Även om pengafördelningen inte var klar valde man att gå ut med avsiktsförklaringen för nästan ett år sedan.

— Det var aldrig tal om att vi inte skulle komma upp i de nivåerna och vi såg det som angeläget att få igång processen, säger Max-labs chef Nils Mårtensson.

Till sommaren väntas bygget dra igång. Nästa steg är att finansiera etapp två, som beräknas kosta en halv miljard och handlar om att förse anläggningen med fler strålrör och mätstationer. Där ligger förhoppningen bland annat på de övriga nordiska länderna och dessutom har en ansökan lämnats in till Wallenbergsstiftelsen. Max IV ska tas i drift 2015.

1.055 miljoner kostar den första delen av synkrotronljusanläggningen Max IV som ska byggas i Lund. Region Skåne och Lunds universitet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.