tisdag 23 april 2024

inloggad som

Ny supersatsning på cleantech med spildte muligheder

Kort sagt: Det nye “Copenhagen Cleantech Cluster” er et fantastisk signal om, at Københavnsområdet og Region Sjælland vil være blandt de førende indenfor Cleantech. Der er grund til at glæde sig over initiativet til 162 millioner. Men den helt store vision mangler: Initiativet kunne være bredt ud ikke alene til danske vækstvirksomheder, men til hele Øresundsregionen.

Af Keld Broksø, Rapidus’ Københavnsredaktør

Der er grund til at rose en stribe interessenter, som nu har skaffet 162 millioner kroner til en kæmpe satsning på cleantech – herunder udvikling og produktion af teknologi til et renere miljø og en bæredygtig energiforsyning via det nye “Copenhagen Cleantech Cluster”.

Projektet blev indviet i Bella Center onsdag i sidste uge, og målet er at udvikle en førende cleantech-klynge. Og så endda midt i et klimaår, hvor København er vært for den vigtigste klimakonference i FN siden Kyoto i 1997. Flere ting kunne gå op i en højere enhed.

Når Rapidus alligevel sidder tilbage med en ærgerlig fornemmelse af, at det kunne være endnu bedre, så skyldes det spildte muligheder med hovedansvar hos Copenhagen Capacity, som huser sekretariatet for Copenhagen Cleantech Cluster.

* For det første mangler der et vækstlag i organisationen med innovative, mindre virksomheder. De store og pengestærke dominerer blandt de offentlige og private virksomheder og institutioner, som står bag projektet. Listen tæller Copenhagen Capacity, Dansk Industri, Københavns Universitet, Scion DTU, Risø DTU og kæmpe virksomheder som DONG Energy, Novozymes, Haldor Topsøe, Vestas, Siemens og Better Place. Partnerne bidrager tilsammen med ca. 40 mio. kr. i medfinansiering. Desuden bakker Vækstforum Hovedstaden og Vækstforum Sjælland op om initiativet med 40 mio. kr. Ingen af dem skal forveksles med firmamedlemskaber fra mindre virksomheder, der ikke er skabt plads til i projektet, som med EU-penge kommer op på 162 mio. kroner. De mindre bør være med. Underskoven af små, innovative virksomheder har brug for en organisering og et stærkt netværk for at vokse.

* Et mål er at tiltrække flere virksomheder og mere talent og viden fra udlandet. Men kommer de fordi man kæder de største, kendte aktører sammen? Næppe – det handler om at vise kritisk masse og bredde. Den har Copenhagen Cleantech Cluster ikke som den ser ud i dag. Hvad med danske virksomheder som Gaia Solar A/S, der laver solcellepaneler, og Sunflake, der udvikler paneler med nanoteknologi? De er ude af klyngen. Derfor er målet om at hjælpe start-ups på vej ikke nok, hvis ikke også Copenhagen Cleantech Cluster giver de små plads.

* Og så er der en katastrofal mangel på Øresundsperspektiv. Copenhagen Cleantech Cluster vil netværke og konkurrere med 15 andre cleantech klynger; Men igen: Det kræver kritisk masse. Skåne er ikke nævnt med ét ord i de oplæg, som er kommet ud. Tidligere i forberedelsesfasen har Copenhagen Capacity sagt til Rapidus, at Skåne skal have en rolle på sigt, men den rolle er ude af syne indtil videre. Hvordan vil man nå et mål, som at være i en europæisk top 3 inden 2013, hvis ikke Skåne er med? Cleantech-branchen har vokset sig stor i hele Øresundsregionen, og er i verdenseliten for vindkraft og vandrensning, ligesom områder som biogas, biomasse og fjernvarme er langt fremme. Skåne har ifølge tal fra Invest in Sweden AB godt 250 cleantech-virksomheder. Mange er spin-offs fra højere læreanstalter. Der er altså synergier at hente: Et firma som Detox Biogas AB i Malmø udvikler biogas på højt niveau, ligesom man ikke skal glemme eksempelvis IKEA GreenTech i Lund, der skal investere en halv milliard svenske kroner i nordiske cleantech virksomheder.

Ja, der er masser af potentiale i dansk miljøteknologi. Men der mangler stadig en samling af kompetencerne omkring København og i Skåne, hvis det virkelig skal lykkes at skabe 1.000 nye arbejdspladser (og gerne mere), øget eksport og mere vækst, som også er mål for nyskabelsen. Med EU’s fokus på grænseregioner er det forbløffende, at man ikke tænker Øresunds-regionalt og mere målrettet i vækstlag.

Anders Eldrup, CEO for gigant energiselskabet DONG Energy, er ny formand for Copenhagen Cleantech Cluster. Spørgsmålet er, om han også kan se perspektivet for vækstvirksomheder? Og kan han se over Øresund med en udsigt fra toppen af en pengetank med milliarder? Indtil videre tyder det ikke på det, men alligevel: Tak for initiativet, der kan blive bedre, hvis de spildte muligheder udnyttes.

Dette er den første af tre analyser om klima og cleantech i Øresundsregionen. Rapidus bringer analyserne op til FN’s klimatopmøde i

København i Bella Center i december.

Kort sagt: Det nye “Copenhagen Cleantech Cluster” er et fantastisk signal om, at Københavnsområdet og Region Sjælland vil være blandt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad