onsdag 18 september 2024

inloggad som

Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

|  

Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

Forskarskatten innebär att skattebetalare betalar totalt 32,84 procent i skatt i upp till sju år, jämfört med mer än 40 procent som annars är normalt för en vanlig dansk.

Systemet omfattar totalt drygt 11.000 personer och används främst av utländska personer som är anställda i Danmark. Syftet med reglerna är att undvika att det höga danska skattetrycket skrämmer bort högkvalificerade forskare från att arbeta i Danmark, vilket skulle göra landet mindre konkurrenskraftigt. Men systemet har kommit att användas av personer med hög lön i allmänhet.

För att komma i åtnjutande av forskarskatten måste du ha en månadslön över 75.100 danska kronor.

Under 2022 steg antalet svenskar som omfattas av detta system till 893, enligt nya siffror som den danska skattemyndigheten sammanställde i slutet av januari i år. Det är en ökning med nästan 10 procent från de 815 svenskar som deltog i programmet 2021. Under 2020 var antalet 798.

Förutom svenskar är det bara britter och tyskar som har fler toppbetalda personer som erhåller den danska skatterabatten.

Och det finns många svenska vd:ar i Danmark. Rapidus har inte frågat ut dem om personliga skattefrågor, men här finns till exempel John Sintorn på Nilfisk och Karin Eriksson som är ny vd för OKQ8 Scandinavia.

I Danmark har det, redan innan de nya siffrorna kom, pågått en stor debatt om forskningssystemets rättvisa. Sigurd Agersnap, skattetalesman i Folketinget för Socialistisk Folkeparti, är kritisk till den ökade användningen av systemet.

”Den ganska höga skatterabatten var till för forskare med särskilda specialkunskaper, men nu har den i stort sett bara gått till högavlönade personer i allmänhet”, var hans och flera andra politikers kritik av systemet i Danmarks Radio förra året.

Dansk Industri hävdar att systemet är nödvändigt för Danmarks konkurrenskraft. Redan 2022 lyckades Dansk Industri förenkla forskarskattesystemet, som tidigare hade en handläggningstid på upp till 18 månader. Jacob Bræstrup, chef för skattepolitik på Dansk Industri, är nöjd med hur det fungerar i dag.

– På Dansk Industri har vi länge drivit på för att snabba på handläggningen. Det är en stor lättnad för företagen och inte minst deras anställda att de nu kan handlägga sitt ärende snabbare, säger Jacob Bræstrup.

Sverige har ett liknande forskarsystem, men svenska medborgare får inte använda det. I det danska systemet är det 595 danskar som åtnjuter skatterabatten.

Keld Broksø

Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.