torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Flexiblare för Öresundspendlare

Det nya Öresundsavtalet är nu undertecknat av danska och svenska ministrar och beräknas börja gälla 2025. Så påverkas Öresundspendlarna.

Det tidigare Öresundsavtalet från 2003 är föråldrat när det gäller bland annat distansarbete. Efter påskrift av finansminister Elisabeth Svantesson och Danmarks skatteminister Jeppe Bruus ska bland annat även offentliganställda få mer flexibilitet att arbeta hemifrån. Även frågor kring beskattning av stipendier, studiestöd och pensionssparande uppdateras och skatteutväxlingen mellan länderna förändras.

Öresundsavtalet är en bilaga till det Nordiska avtalet som reglerar arbete över gränserna.

I det nya Öresundsavtalet gäller följande:

Distansarbete
Det ska bli mer flexibelt att arbeta hemifrån. I det nya avtalet måste man fortfarande arbeta minst 50 procent på plats i det land där man är anställd, men nu baseras beräkningarna på en tolvmånadersperiod istället för på tre månader.

Offentliganställda
Tidigare omfattades inte offentliganställda av avtalet. Nu inkluderas även de i reglerna och ska beskattas precis som privatanställda.

Stipendier, studiemedel och konstnärsstöd
I det nya avtalet ska länderna erkänna varandras regler. Det innebär att om man får ett skattefritt stöd från ett land ska det även vara skattefritt i hemlandet.

Socialförsäkringar
Reglerna kring vilket lands socialförsäkringssystem en anställd ska tillhöra uppdateras.

Skatt
Arbetsgivare ska inte göra skatteavdrag i det andra landet om situationen i övrigt uppfyller uppsatta regler.

Kompensation mellan länder
Kompensationsordningen förändras, bland annat höjs inkomstbeloppet då länderna ska kompensera varandra för skatter och beloppet ska i fortsättningen följa index.

Undantag
Dessutom finns en klausul som ska användas när hinder mot att följa reglerna uppkommer, som exempelvis skedde vid pandemin.

Elisabet Ottosson

Det nya Öresundsavtalet är nu undertecknat av danska och svenska ministrar och beräknas börja gälla 2025. Så påverkas Öresundspendlarna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]