tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Fotboll blev dansk börsfest

Fotbollslaget FC Köpenhamns framgångar i Champions League har skapat kursrusning i det börsnoterade ägarbolaget Parken Sport & Entertainment. Uppgången under 2023 slog till och med Novo Nordisk.

Parken Sport & Entertainment äger Danmarks nationalstadion i Köpenhamn, Parken, och den framgångsrika fotbollsklubben FC København (FCK) samt badleklandet Lalandia. Bolagets aktie har blivit en av de främsta raketerna på den danska börsen med närmare en fördubbling av marknadsvärdet på bara ett år.

– Det är mycket anmärkningsvärt, säger Nordnets investeringsekonom Per Hansen till Rapidus.

Aktiens uppgång beror framför allt på att FCK avancerat till åttondelsfinal i Champions League. På hemmaplan i Köpenhamn möter laget den 13 februari hårdast tänkbara motstånd, den regerande mästaren Manchester City.

Förutom pengar från avancemanget har laget dessutom lyckats sälja två spelare för långt över 100 miljoner danska kronor per styck under 2023.

De goda nyheterna har fortsatt under 2024 då Parken Sport & Entertainment tecknat tre sponsringsavtal värda en kvarts miljard Dkr under fem år med Carlsberg, Adidas och Unibet. Carlsberg förlänger ett tidigare avtal och det gäller från sommaren 2024 i fem år framåt. Adidas har förlängt till 2028 och Unibet till 2027.

– De tre nya avtalen gör klubben mindre sårbar för fluktuationer i idrottsresultat, konstaterar FCK:s vd Jacob Lauesen i ett meddelande.

Per Hansen på Nordnet ser dock inte sponsoravtalen som tillräckliga för en ny, sensationell värdeökning i aktien under 2024. Det krävs fler stora idrottsresultat, påpekar han till Rapidus.

– Här gäller lagen om de stora talen som stora segrar kan utlösa. Om FCK till exempel slår Manchester City den 13 februari kommer Parkens aktie att stiga ännu mer. Men det är sådant som måste hända innan det händer så mycket mer med aktien just nu, säger han.

Parken Sport & Entertainment knep andraplatsen under 2023 när det gäller aktieuppgång i Danmark. I topp kom en liten bromskoncern, Scandinavian Brake Systems. På ett år har Parkens aktie stigit med 70 procent. Det kan jämföras med den danska börssuccén Novo Nordisk som steg med 50 procent.

Parkens aktiekurs toppade med en kurs om 150 Dkr den 11 december, medan den senaste månaden inneburit en liten nedgång till cirka 140 Dkr. I början av 2023 var priset så lågt som 73 kronor.

Enligt ett pressmeddelande förväntar sig Parken nu intäkter i de ännu inte färdigställda räkenskaperna för 2023 på drygt 1,6 miljarder Dkr. Samtidigt revideras det förväntade resultatet före skatt upp till mellan 430 och 445 miljoner Dkr. I verksamheten ingår även att hyra ut Parken för konserter samt hyra ut kontor och restauranger.

Tre svenska spelare spelar för närvarande i FCK: Viktor Claesson, Jordan Larsson och Roony Bardghji.

Parken har tre huvudägare som via bolag tillsammans äger mer än 70 procent. Det är de danska näringslivspersonerna Erik Skjærbæck, Lars Seier och Karl Peter Korsgaard Sørensen.

Keld Broksø

Fotbollslaget FC Köpenhamns framgångar i Champions League har skapat kursrusning i det börsnoterade ägarbolaget Parken Sport & Entertainment. Uppgången under 2023 slog till och med Novo Nordisk.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad