torsdag 25 april 2024

inloggad som

Bankerna ger upp Öresundssamarbetet

De svenska storbankernas Öresundsprojekt läggs ned, ett efter ett. Swedbanks danska filial säger upp tio anställda på Kalvebod Brygge i Köpenhamn och fasar ut kundaktiviteter senast 30 april. Liknande meddelanden kommer från SEB och Handelsbanken.

Bankkollage

Swedbank har funnits i Köpenhamn sedan 2005. Nu måste svenska kunder i Köpenhamn hitta en annan bank.

– Våra svenska och baltiska företagskunder med verksamhet i Danmark kommer att ges möjlighet att etablera kontakt med vår partnerbank, Sydbank A/S i Danmark, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank i Stockholm, som Köpenhamnskontoret hänvisar till. Han fortsätter:

– Vår strategi är fortsatt tillväxt och fokus på vår kärnverksamhet på våra hemmamarknader. Partnerskapet möjliggör samtidigt ett erbjudande för våra svenska och baltiska företagskunder med verksamhet i Danmark. Vidare säkrar vi att möta de skärpta regelkraven både i Danmark och Sverige, säger Ralf Bagner, som inte vill säga något om Köpenhamnsfilialens ekonomi.

I Danmark har Jyske Bank förvärvat Handelsbankens 40 kontor, de flesta på Själland. Handelsbankens verksamhet i Danmark kommer att överföras till Jyske under 2023.

SEB har avbrutit all privat kundservice i Danmark, men de 350 anställda på Köpenhamnskontoret fortsätter att arbeta främst med investeringar, corporate asset management och betalkort. SEB:s kommunikations- och HR-chef i Köpenhamn, Ricco Madsen, pekar på att man släpper privatkunderna för att fokusera på kärnverksamheten. Inte ens de största danska privatkunderna är kvar.

– Det sista som lades ned var privata kunder med förmögenheter över 25 miljoner danska kronor. Dessa har överförts till danska Ringkjøbing Landbobank. Även det så kallade Öresundskontot är nu stängt, säger Ricco Madsen.

Enligt informationstjänsten Øresunddirekt är det nu bara Nordea och Danske Bank som erbjuder de så kallade Öresundskontona, där arbetspendlare kan undvika avgifter för överföringar över sundet genom att ha konton på båda sidor.

Niclas Sassersson, regionchef för företag i södra Sverige på Nordea, intygar att bankens kontor fortsatt samarbetar på båda sidor om sundet.

– Vi är en nordisk bank och försöker underlätta för företag som har verksamheter på båda sidor om Öresund, säger han.

Danske Bank har ett kontor i Malmö på Neptunigatan 1. Pressen hänvisas till Köpenhamn, där presschefen Nevena Duric inte vill kommentera Malmökontorets framtid.

Keld Broksø
Gunnar Wrede

De svenska storbankernas Öresundsprojekt läggs ned, ett efter ett. Swedbanks danska filial säger upp tio anställda på Kalvebod Brygge i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.