tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Bankerna ger upp Öresundssamarbetet

De svenska storbankernas Öresundsprojekt läggs ned, ett efter ett. Swedbanks danska filial säger upp tio anställda på Kalvebod Brygge i Köpenhamn och fasar ut kundaktiviteter senast 30 april. Liknande meddelanden kommer från SEB och Handelsbanken.

Bankkollage

Swedbank har funnits i Köpenhamn sedan 2005. Nu måste svenska kunder i Köpenhamn hitta en annan bank.

– Våra svenska och baltiska företagskunder med verksamhet i Danmark kommer att ges möjlighet att etablera kontakt med vår partnerbank, Sydbank A/S i Danmark, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank i Stockholm, som Köpenhamnskontoret hänvisar till. Han fortsätter:

– Vår strategi är fortsatt tillväxt och fokus på vår kärnverksamhet på våra hemmamarknader. Partnerskapet möjliggör samtidigt ett erbjudande för våra svenska och baltiska företagskunder med verksamhet i Danmark. Vidare säkrar vi att möta de skärpta regelkraven både i Danmark och Sverige, säger Ralf Bagner, som inte vill säga något om Köpenhamnsfilialens ekonomi.

I Danmark har Jyske Bank förvärvat Handelsbankens 40 kontor, de flesta på Själland. Handelsbankens verksamhet i Danmark kommer att överföras till Jyske under 2023.

SEB har avbrutit all privat kundservice i Danmark, men de 350 anställda på Köpenhamnskontoret fortsätter att arbeta främst med investeringar, corporate asset management och betalkort. SEB:s kommunikations- och HR-chef i Köpenhamn, Ricco Madsen, pekar på att man släpper privatkunderna för att fokusera på kärnverksamheten. Inte ens de största danska privatkunderna är kvar.

– Det sista som lades ned var privata kunder med förmögenheter över 25 miljoner danska kronor. Dessa har överförts till danska Ringkjøbing Landbobank. Även det så kallade Öresundskontot är nu stängt, säger Ricco Madsen.

Enligt informationstjänsten Øresunddirekt är det nu bara Nordea och Danske Bank som erbjuder de så kallade Öresundskontona, där arbetspendlare kan undvika avgifter för överföringar över sundet genom att ha konton på båda sidor.

Niclas Sassersson, regionchef för företag i södra Sverige på Nordea, intygar att bankens kontor fortsatt samarbetar på båda sidor om sundet.

– Vi är en nordisk bank och försöker underlätta för företag som har verksamheter på båda sidor om Öresund, säger han.

Danske Bank har ett kontor i Malmö på Neptunigatan 1. Pressen hänvisas till Köpenhamn, där presschefen Nevena Duric inte vill kommentera Malmökontorets framtid.

Keld Broksø
Gunnar Wrede

De svenska storbankernas Öresundsprojekt läggs ned, ett efter ett. Swedbanks danska filial säger upp tio anställda på Kalvebod Brygge i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Flexiblare för Öresundspendlare

  Det nya Öresundsavtalet är nu undertecknat av danska och svenska ministrar och beräknas börja gälla 2025. Så påverkas Öresundspendlarna.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Danmarkskollen – Swifties, troll och krig

  Danskarna pratar gärna om Sverige när något går fel, som Sverigedemokraternas trollfabrik. Men det finns också en viss avundsjuka från Köpenhamn, till exempel när superstjärnor som Taylor Swift inte tar sig över sundet.

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.