fredag 3 maj 2024

inloggad som

Mitrionics säkrar finansiering året ut

Ideonbolaget Mitrionics, som utvecklar mjukvara för att snabba upp beräkningstunga datorprocesser, har plockat in åtta miljoner kronor från huvudägarna. Enligt VD Magnus Hjern finns nu andrum tills marknaden för såväl riskkapital som bolagets teknik vänder uppåt igen.

Ursprungligen var planen att plocka in en större summa riskkapital under hösten. Men sedan kom finanskrisen.

— Pengarna räcker åtminstone resten av året. För att göra en riktig kommersiell satsning krävs ytterligare kapital, men då hoppas vi på bättre läge, säger Magnus Hjern.

Bolagets mjukvarupaket används för att förenkla programmeringen av elektroniska kretsar, så kallade FPGA:er. Dessa avlastar datorns centrala processor och kan i vissa fall ge uppåt 100 gånger snabbare beräkningar.

Tekniken har funnits på marknaden sedan 2006 och används främst för beräkningstunga tillämpningar åt forskare inom till exempel genmatchning, kryptering och textsökning.

Med undantag för olika forskningsanläggningar inom amerikanska armén har de flesta kunderna hittills kommit från universitetsvärlden. Nästa steg är att nå ut även till kommersiella företag, menar Magnus Hjern. Bolaget diskuterar just nu med en potentiell referenskund i USA vars affärsidé går ut på att själva hålla sig med avancerade datorer och sedan hyra ut beräkningskapacitet till andra.

Så sent som för ett år sedan sysselsatte Mitrionics 25 personer med huvudkontor i Lund och filialer i Silicon Valley och Seattle. Sedan dess har bolaget tvingats banta personalstyrkan till 20 personer och stänga kontoret i Seattle. 2007 landade omsättningen på tre miljoner kronor vilket gav en förlust på närmare 17 miljoner. Magnus Hjern uppger att siffrorna är liknande för 2008. Han räknar med positivt kassaflöde först 2010.

Ägarna som står bakom emissionen är riskkapitalbolagen Creandum, Teknoinvest och Grande Ventures medan Lundabaserade Teknoseed valt att stå utanför.

Erik Olausson

Ideonbolaget Mitrionics, som utvecklar mjukvara för att snabba upp beräkningstunga datorprocesser, har plockat in åtta miljoner kronor från huvudägarna. Enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.