fredag 26 april 2024

inloggad som

Spelutvecklare landar kapital för säljoffensiv

Mjukvaruutvecklaren Localize Direct i Helsingborg tar in 1,5 miljoner kronor från tidigare ägaren Teknoseed. Pengarna är en del av en större investeringsrunda på totalt fem miljoner kronor, som vd Christoffer Nilsson hoppas kunna slutföra senare i vår.

– Tidigare har vi varit väldigt fokuserade på utveckling, nu går vi in i en kommersiell fas. Vi skalar vi upp försäljningen och vi har redan märkt en markant skillnad, säger Christoffer Nilsson till Rapidus.

Localize Direct hjälper app- och spelutvecklare att nå en större global publik genom att erbjuda verktyg och tjänster för att språkanpassa produkter. På kundlistan finns bland annat speljättarna Square Enix och Warner Bros. Nu har Localize Direct även kunnat lägga till Cloud Imperium, som utvecklar det gräsrotsfinansierade rymdspelet Star Citizen med en budget på över 700 miljoner kronor.

I produktportföljen finns både gratisverktyg och tyngre program som kräver licensiering. Företagets större kunder är främst intresserade av verktyget LocDirect, som används för att arbeta med översättningar till flera olika språk parallellt under hela utvecklingsprocessen. Med hjälp av verktyget kan utvecklarna själva hålla reda på vilka textmassor som är översatta och var det har gjorts ändringar.

– Ett av de första Batmanspelen som vi jobbade med, Batman Arkham City, innehåller fler ord än bibeln, och det är flera hundra personer som är inne och ändrar texterna kontinuerligt. Samtidigt som spelet översätts till tolv språk. Det blir väldigt rörigt utan ett verktyg som håller reda på alla textsträngarna, och ju större textmassa desto större behov, säger Christoffer Nilsson.

Localize Direct består i dag av sju anställda och samarbetar med av ett 60-tal översättare runt om i världen, som tillsammans behärskar 26 språk. De flesta översättningsuppdragen kommer från utvecklare av mobilspel.

Bolaget grundades 2009 av Christoffer Nilsson och företagets tekniska chef Mattias Wennerholm. 2014 blev första räkenskapsåret som slutade med ett litet positivt resultat. Omsättningen landade på 3,5 miljoner kronor, vilket är en liten minskning jämfört 2013. Sedan räkenskapsårets slut i augusti har dock omsättningstakten ökat till det dubbla.

Hanna Sigeman

Mjukvaruutvecklaren Localize Direct i Helsingborg tar in 1,5 miljoner kronor från tidigare ägaren Teknoseed. Pengarna är en del av en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.