torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Airec fyller kassan för satsning på kyldiskar

Industrifonden och tyska Innogy Venture Capital går i spetsen när Malmöbaserade Airec tar in 20 miljoner kronor. Efter några tunga år är teknikbolaget i full färd med att fälttesta sin teknik för energieffektiva värmeväxlare i kyldiskarna hos en svensk livsmedelskedja.

Airec utvecklar plattvärmeväxlare för värmeöverföring mellan gas och vätska. Bolaget omsatte 27 miljoner kronor 2013, varav den största delen kommer från försäljning av kombinerade el- och värmepannor i tyska flerfamiljshus, där Airecs modul tar tillvara värmen i avgaserna från elproduktionen.

Efter att ha gått back med 7,8 miljoner kronor 2012 och 6,4 miljoner 2013 slutade förra året med ett nollresultat, uppger vd Sven Persson. Parallellt har bolaget vidareutvecklat tekniken i tre separata projekt, där Airec samarbetar med storföretag inom respektive bransch och där lansering väntas i slutet av 2015 eller början av 2016. Det handlar bland annat om att minska bränsleförbrukningen för luftkonditioneringssystemet i personbilar, ny teknik för värmepannor i enfamiljshus och värmeväxlare i livsmedelsbutikernas kyldiskar.

− Vi håller på med fälttester hos en svensk livsmedelskedja. Hittills har vi kunnat visa på 35 procents reduktion av energiåtgången, säger Sven Persson till Rapidus.

Pengarna i emissionen kommer från tidigare ägare, som utöver Innogy Venture Capital och Industrifonden inkluderar Teknoseed samt bolagets ordförande, Alfa Laval-veteranen Nils Olof Björk. Airec sysselsätter ett tiotal anställda.

Erik Olausson

Industrifonden och tyska Innogy Venture Capital går i spetsen när Malmöbaserade Airec tar in 20 miljoner kronor. Efter några tunga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.