fredag 26 april 2024

inloggad som

Mobildisplayer först ut för Glos nanodioder

Med närmare en miljard investerade kronor sedan start är Glo en av de skånska forskningsavknoppningar som attraherat mest riskkapital någonsin. Just nu testar ett antal stora tillverkare av mobiler och läsplattor tekniken, som ger energieffektivare displayer med bredare färgomfång.

Glos lysdioder tillverkas genom kontrollerad tillväxt av nanotrådar på kiselplattor. Tidigare har bolaget bland annat tittat på att använda tekniken för att bygga energisnål vardagsbelysning men när dioderna nu närmar sig marknaden är det i första hand i skärmar för mobiler och läsplattor. I bakgrundsbelysta LCD-skärmar, som bland annat används i Iphone och Ipad, kan Glos dioder ge större färgomfång, bättre stabilitet i färgåtergivningen och lägre strömförbrukning än med dagens teknik.

Ajit Nazre− Vår teknik testas just nu av några stora mobiltillverkare. Inom de närmaste veckorna hoppas vi ha en första affär på plats, säger Ajit Nazre till Rapidus.

Han är nybliven styrelseordförande i Glo och representant för storägaren Wellington Partners. Wellington var med även i den senaste investeringsrundan, när Glo i början av 2014 tog in 30 miljoner dollar. Bland övriga delägare i Glo märks norska Teknoinvest och Wallenbergarnas ägarbolag Foundation Asset Management.

Glo knoppades ursprungligen av från nanoteknikforskningen vid Lunds universitet men har sedan några år tillbaka merparten av verksamheten i Kalifornien, där vd Fariba Danesh är placerad. Kvar i Lund finns bolagets forskningschef Lars Samuelsson samt en forskningsavdelning med en handfull anställda. Totalt sysselsätter Glo i dag ett 40-tal personer.

Vägen till marknaden har varit längre än beräknat men inom ett år räknar Ajit Nazre med att Glos teknik ska finnas i 2-3 mobiler eller läsplattor och att inkomsterna därmed ska har börjat rulla in.

− Vi kommer att ta in lite mer riskkapital men vi vill göra det först när vi har börjat få inkomster, säger han.

På lite längre sikt satsar bolaget även på LED-displayer, där Glos teknik ska göra skärmarna ljusstarkare, tunnare och mer energisnåla än de LCD- och LED-skärmar som exempelvis används i tv-apparater i dag.

Utöver Glo är Londonbaserade Wellington Partners även delägare i Polar Rose-grundaren Jan-Erik Solems teknikbolag Mapillary. Tillsammans med bland andra amerikanska Sequioa Capital gick de i januari in med 1,5 miljoner dollar i Malmöbolaget.

Erik Olausson

Med närmare en miljard investerade kronor sedan start är Glo en av de skånska forskningsavknoppningar som attraherat mest riskkapital någonsin. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.