fredag 1 mars 2024

inloggad som

Ny level för Skånes spelbransch

Kort sagt: Två aspekter är extra intressant med den hemlighetsfulla nystarten Sharkmob i Malmö. Det är första avknoppningen, men knappast den sista, vi sett från Massive. Och det är första gången, men knappast den sista, LMK investerar i ett spelbolag.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I skuggan av Massives högprofilerade spelprojekt med uppföljarna till Avatar-filmen har Rapidus de senaste veckorna kunnat berätta om nysatsningen Sharkmob, där en grupp Massive-chefer utgör stommen. Det handlar bland annat om en tidigare teknikchef, en tidigare konstnärlig chef och en tidigare personalchef på Massive som startar om med en ny spelstudio, uppbackade med 20 miljoner kronor från IT-entreprenören Fredrik Alstierna, riskkapitalbolaget LMK Forward och en grupp övriga investerare, främst privatpersoner.

Studion har flugit helt under radarn och det är ännu oklart vilken typ av spel de ska utveckla. Men de platsannonser som ligger ute indikerar att det i alla fall inte handlar om småspel till mobilen. Bland annat efterfrågar Sharkmob kompetens inom 3D-rendering och utvecklare med erfarenhet av att ha färdigställt spel till PC och konsoler.

Här finns en parallell till Midnight Hub, en annan nykomling i Malmös spelbransch som siktar på att lansera sitt första spel till PC under hösten. Även Midnight Hub är grundat av branschveteraner, från Mojang, Paradox Interactive och Malmöbaserade Tarsier Studios. Och även Midnight Hub har fått uppbackning från oväntat håll. I december gick industrikoncernen Volitos ägarbolag AB Axel Granlund in som investerare och Peter Granlund in som styrelseledamot.

Här handlar det dock om en satsning i mindre skala, Midnight Hub siktar inte på att bli mer än 8-10 anställda och tillskottet från Volito-sfären på 1,5 miljoner kronor beräknas räcka tills bolaget kan leva på egna intäkter.

LMK har redan ett brohuvud inom underhållningsbranschen genom sin post i skånska produktionsbolaget Anagram, men Sharkmob blir sfärens första satsning inom spelindustrin. Liksom AB Axel Granlunds intåg i Midnight Hub är det exempel på en trend som vi hittills inte sett så mycket av i Skåne: att fler och fler fått upp ögonen för spelbolag som ett investeringsalternativ.

Med sina krav på såväl konstnärligt berättande som avancerad programmering har spelindustrin annars varit ganska apart. Branschen har dominerats av kreatörer och spelnördar med mer artistiska än ekonomiska ambitioner. Det syns tydligt i Skåne där vinstmaskiner som Illusion Labs, Mediocre och Simogo jobbar vidare i litet format, utan de tillväxtmål som normalt kännetecknar innovationsbolag. Spel skapas av någon som har en vision, men löser inget direkt problem och tillgodoser inget existerande behov på marknaden.

Det har gjort branschen knölig att investera i. Miljardutköpen av Mojang och King samt börsnoteringen av Paradox Interactive har dock visat att det kan finnas stora pengar att tjäna för den som satsar på rätt häst. Under 2016 gick bland andra Creandum in i Resolution Games, grundat av en veteran från King, medan Sunstone Capital satte pengar i Rovios Sverigechef Oskar Burmans nya projekt Fast Travel Games. Ett steg längre har mediejätten Egmont gått och startat Nordisk Film Games, en ny gren speciellt för riskkapitalinvesteringar i nordiska spelbolag, med Massive-grundaren Martin Walfisz i spetsen.

När det gäller finansieringen av verksamheten börjar spelbranschen kort sagt närma sig andra teknik- och IT-baserade branscher. Därför är det ingen vild gissning att Sharkmob knappast var det sista regionala spelbolaget som LMK – och andra riskkapitalaktörer – investerar i.

Det är heller ingen vild gissning att vi kommer få se fler avknoppningar från Massive, inte minst då personal som arbetat intensivt på Tom Clancy-spelet i flera år vill prova något nytt. Att Minc håller på att bygga upp en renodlad spelinkubator sänker tröskeln ytterligare.

Massive rekryterar mycket av sin seniora personal från utlandet men har hittills inte behövt konkurrera särskilt hårt med lokala bolag om spelutvecklingskompetens när studion växt till 400 anställda, med planen att bli 600 inom några år. Framöver ser den konkurrensen ut att hårdna betydligt.

Kort sagt: Två aspekter är extra intressant med den hemlighetsfulla nystarten Sharkmob i Malmö. Det är första avknoppningen, men knappast […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.