måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny level för Skånes spelbransch

Kort sagt: Två aspekter är extra intressant med den hemlighetsfulla nystarten Sharkmob i Malmö. Det är första avknoppningen, men knappast den sista, vi sett från Massive. Och det är första gången, men knappast den sista, LMK investerar i ett spelbolag.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I skuggan av Massives högprofilerade spelprojekt med uppföljarna till Avatar-filmen har Rapidus de senaste veckorna kunnat berätta om nysatsningen Sharkmob, där en grupp Massive-chefer utgör stommen. Det handlar bland annat om en tidigare teknikchef, en tidigare konstnärlig chef och en tidigare personalchef på Massive som startar om med en ny spelstudio, uppbackade med 20 miljoner kronor från IT-entreprenören Fredrik Alstierna, riskkapitalbolaget LMK Forward och en grupp övriga investerare, främst privatpersoner.

Studion har flugit helt under radarn och det är ännu oklart vilken typ av spel de ska utveckla. Men de platsannonser som ligger ute indikerar att det i alla fall inte handlar om småspel till mobilen. Bland annat efterfrågar Sharkmob kompetens inom 3D-rendering och utvecklare med erfarenhet av att ha färdigställt spel till PC och konsoler.

Här finns en parallell till Midnight Hub, en annan nykomling i Malmös spelbransch som siktar på att lansera sitt första spel till PC under hösten. Även Midnight Hub är grundat av branschveteraner, från Mojang, Paradox Interactive och Malmöbaserade Tarsier Studios. Och även Midnight Hub har fått uppbackning från oväntat håll. I december gick industrikoncernen Volitos ägarbolag AB Axel Granlund in som investerare och Peter Granlund in som styrelseledamot.

Här handlar det dock om en satsning i mindre skala, Midnight Hub siktar inte på att bli mer än 8-10 anställda och tillskottet från Volito-sfären på 1,5 miljoner kronor beräknas räcka tills bolaget kan leva på egna intäkter.

LMK har redan ett brohuvud inom underhållningsbranschen genom sin post i skånska produktionsbolaget Anagram, men Sharkmob blir sfärens första satsning inom spelindustrin. Liksom AB Axel Granlunds intåg i Midnight Hub är det exempel på en trend som vi hittills inte sett så mycket av i Skåne: att fler och fler fått upp ögonen för spelbolag som ett investeringsalternativ.

Med sina krav på såväl konstnärligt berättande som avancerad programmering har spelindustrin annars varit ganska apart. Branschen har dominerats av kreatörer och spelnördar med mer artistiska än ekonomiska ambitioner. Det syns tydligt i Skåne där vinstmaskiner som Illusion Labs, Mediocre och Simogo jobbar vidare i litet format, utan de tillväxtmål som normalt kännetecknar innovationsbolag. Spel skapas av någon som har en vision, men löser inget direkt problem och tillgodoser inget existerande behov på marknaden.

Det har gjort branschen knölig att investera i. Miljardutköpen av Mojang och King samt börsnoteringen av Paradox Interactive har dock visat att det kan finnas stora pengar att tjäna för den som satsar på rätt häst. Under 2016 gick bland andra Creandum in i Resolution Games, grundat av en veteran från King, medan Sunstone Capital satte pengar i Rovios Sverigechef Oskar Burmans nya projekt Fast Travel Games. Ett steg längre har mediejätten Egmont gått och startat Nordisk Film Games, en ny gren speciellt för riskkapitalinvesteringar i nordiska spelbolag, med Massive-grundaren Martin Walfisz i spetsen.

När det gäller finansieringen av verksamheten börjar spelbranschen kort sagt närma sig andra teknik- och IT-baserade branscher. Därför är det ingen vild gissning att Sharkmob knappast var det sista regionala spelbolaget som LMK – och andra riskkapitalaktörer – investerar i.

Det är heller ingen vild gissning att vi kommer få se fler avknoppningar från Massive, inte minst då personal som arbetat intensivt på Tom Clancy-spelet i flera år vill prova något nytt. Att Minc håller på att bygga upp en renodlad spelinkubator sänker tröskeln ytterligare.

Massive rekryterar mycket av sin seniora personal från utlandet men har hittills inte behövt konkurrera särskilt hårt med lokala bolag om spelutvecklingskompetens när studion växt till 400 anställda, med planen att bli 600 inom några år. Framöver ser den konkurrensen ut att hårdna betydligt.

Kort sagt: Två aspekter är extra intressant med den hemlighetsfulla nystarten Sharkmob i Malmö. Det är första avknoppningen, men knappast […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Nya spelutvecklare i hamn

    Nu är det klart vilka spelutvecklingsföretag som kommer att delta i Haven, startprogrammet som körs av Game Habitat och Minc.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Nytt intag till Malmös spel-accelerator

    Det blir en andra omgång av Haven, startup-programmet för spelbranschen. Nu är ansökan öppen för nybildade spelutvecklare.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.