lördag 2 december 2023

inloggad som

”Alldeles för många småbolag tvingas till börsen”

Under 2015 slogs nytt noteringsrekord då 17 Öresundsbolag valde att lista sig. Alla utom tre verkar inom life science. Det är en oroväckande utveckling, menar LU Bios ordförande Lars Bruzelius och Ebba Fåhraeus, vd för Lund Life Science Incubator.

Som Rapidus tidigare rapporterat har antalet skånska bolag som söker sig till börslistorna ökat markant de senaste åren. Av det 100-tal bolag som noterade sig på svenska aktielistor under 2015 var 17 från Skåne eller Danmark – och trenden har fortsatt i år då fem bolag listat sig än så länge.

Därutöver finns en handfull som är nära förestående en notering, bland andra danska Synact Pharma, Malmöbaserade Cyxone och algodlingsbolaget Simris Alg på Österlen.
Grafik-noterings_våg_2016
Diagrammet visar nynoteringar av skånska och danska bolag på de svenska listorna. *Hittills under 2016.

Rapidus genomgång visar på stora regionala skillnader. I Stockholm är många av de nylistade bolagen verksamma inom fastigheter, IT eller till och med detaljhandel. Bara en fjärdedel är life science-bolag. I Öresundsregionen är nästan samtliga nykomlingar på börslistorna life science-bolag. I många fall är det för att de skånska bolagen helt enkelt saknar alternativ, menar Lars Bruzelius. Han har själv varit med och noterat LU Bios portföljbolag Follicum och Cantargia.

lars_H_bruzelius– Sedan 2013 har riskaptiten ökat rätt väsentligt och detta har blivit ett sätt att finansiera verksamheten. Det finns för lite riskkapitalpengar i Sverige för dessa bolag och det är ett stort problem, säger Lars Bruzelius till Rapidus.

Han får medhåll från Ebba Fåhraeus, som nyligen sett inkubatorbolaget Xintela notera sig på First North.

Ebba_sly_F†hraeus– För teknikbolag inom mjukvara finns det aktörer som Creandum, Northzone och Atomico med flera som investerar i relativt tidiga faser, men det finns nästan ingenting motsvarande för life science-bolagen, säger hon.

Är det positivt att så många bolag noterar sig, eller är det ett svaghetstecken för regionen?

– Min personliga åsikt är att det är alldeles för många småbolag som tvingas till börsen alldeles för tidigt. Det är en skakig tillvaro på börsen och ganska jobbigt att vara ett noterat förhoppningsbolag så lång tid som det handlar om. Jag ser det som ett “market failure”.

Även Lars Bruzelius menar att det kan kosta mer än det smakar för småbolagen.

– Det är trevligt att vara ett noterat bolag i bra börsläge, men inte så trevligt när det går sämre, säger han.

Erik Olausson

Under 2015 slogs nytt noteringsrekord då 17 Öresundsbolag valde att lista sig. Alla utom tre verkar inom life science. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad