fredag 26 april 2024

inloggad som

Tyska elregler drar ner Airec

Osäkerhet på den tyska elmarknaden drar ner omsättningen för Malmöbaserade Airec, som utvecklar värmeväxlare. Men på hemmaplan testar Hemköp bolagets teknik och en kapitalinjektion ska ge ny fart.

En stor del av malmöbolaget Airecs omsättning kommer från försäljning av teknik för kombinerade el- och värmepannor till tyska flerfamiljshus. Bland andra använder Viessmann och Bosch deras plattvärmeväxlare. Under 2015 har den tyska marknaden präglats av osäkerhet kring framtida elpriser, vilket har lett till att marknaden sjunkit över 50 procent.

Airec räknar därför med att omsättningen för 2015 har minskat med knappt 10 procent, jämfört med 2014 då man landade på 32 miljoner kronor. Även resultatet kommer bli sämre än 2014.

– Men nu har det kommit nya regler, som har stabiliserat marknaden och tagit bort oron. Vi räknar med att komma tillbaka igen under 2016, säger vd Sven Persson till Rapidus.

Samtidigt tar Airec nu in 9 miljoner kronor i en andra omgång av den nyemission som beslutades förra året, och som Rapidus har skrivit om. Tidigare har de fått 10 miljoner från EUs Horizon 2020 för kommersialisering av sin plattvärmeväxlare i aluminium, som enligt företaget minskar energiförbrukningen vid luftkylning.

Under våren påbörjas arbetet med att kommersialisera värmeväxlarvarianten för kyldiskar, Airlight. Produkten fälttestas just nu på Hemköp i Göteborg.

Parallellt pågår arbetet med att få ut Airecs teknologi i nya applikationer. Däri ingår flera projekt med asiatiska och europeiska bolag, som är världsledande inom sina respektive nischer.

– Vi jobbar mest i projekt med mycket stora bolag. Vi är med i en handfull projekt där målsättningen är att kommersialisera Airec teknik, genom att integrera värmeväxlarna i deras produkter. Men eftersom det är stora projekt tar det tre till fem år, säger Sven Persson.

Ledande investerare i Airec är tyska Innogy Venture Capital. Sven Persson, Industrifonden och Teknoseed är övriga stora ägare. Airec sysselsätter i nuläget 13 anställda varav mer än hälften arbetar med forskning och utveckling. Rekrytering pågår för att anställa ytterligare två personer.

Olof Peterson

Osäkerhet på den tyska elmarknaden drar ner omsättningen för Malmöbaserade Airec, som utvecklar värmeväxlare. Men på hemmaplan testar Hemköp bolagets teknik och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.