lördag 27 juli 2024

inloggad som

Riskkapitalister backar upp accelerator

Think Accelerate i Helsingborg har efter sitt första år som accelerator lyckats knyta till sig fem starka riskkapitalister. Målsättningen är ett nätverk som är gynnsamt för både uppstartsbolagen och investerarna.

Thinks nya partnerbolag är EQT Ventures, Creandum, Northzone, Holtzbrinck Ventures och Spintop Ventures. Tanken är att nätverket ska utvidgas och internationaliseras efter hand, på samma sätt som accelerations rådgivande mentorsnätverk har gjort. 

–  Hela idén bygger på ett behov, vi har märkt en ökad efterfrågan från riskkapitalisterna att få tidig access till entreprenörerna, och entreprenörerna vill såklart också etablera kontakt så tidigt som möjligt, säger Jeremie Poirier, internationell strateg på Think Accelerate. 

För riskkapitalbolaget Northzone, som fokuserar på relativt tidiga investeringar i teknikbolag, ses Thinks digitala inriktning och internationella ambitioner som särskilt tilltalande.

tim_he– Deras ambitionsnivå  och fokus på internationell expansion står ut jämfört med andra svenska inkubatorer och acceleratorer. De samarbetar med företag som IBM, Amazon och Microsoft och de har skapat ett strukturerat 12-veckors program, säger Tim He, investerare på Northzone, som tidigare ansvarat för investeringar i omskrivna uppstartsbolag som Footway, Fishbrain och Universal Avenue. 

När gör ni er första investering i ett Think-bolag?

– Vi gör ju lite större investeringar, från en miljon euro och uppåt, då måste bolagen nått en viss mognat, ha en produkt och några kunder på gång. Tittar man på Thinks bolag finns det en handfull intressanta som vi kommer följa över tid. Inom ett till två år tror jag vi gör vår första Think-investering, säger Tim He till Rapidus.

Think bytte skepnad från inkubator till accelerator för ett år sedan och är öppen för både svenska och utländska uppstartsbolag. 

Jennie Lorentsson

Think Accelerate i Helsingborg har efter sitt första år som accelerator lyckats knyta till sig fem starka riskkapitalister. Målsättningen är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Skånes investerare har plånboken framme för 2024

    Riskkapitalmarknaden kommer i år att fortsätta vara köparnas. Och det finns massor av torrt krut i ladorna. Investerarna som Rapidus talat med har, snarare än exits, nya förvärv i sikte och gott om pengar att spendera.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.

  • Glad sommar!

    Kära Rapidusmedlem, den blomstertid nu kommer och Rapidus redaktion drar ned på tempot för en liten tid framåt. Ett helt […]