torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Ideonprofil udfordrer professionelle aktieinvestorer om bedste Øresundsportefølje

For at øge spændingen i årets Börs-SM har Rapidus bedt tre professionelle om at investere i hver sin Øresundsportefølje og dermed udfordre Rapidus’ redaktion om topplaceringen i konkurrencen. Desuden har vi introduceret en joker.

Målet er at vise, at investeringer i Øresundsselskaber klarer sig bedre end børsens indekser. I december har vi svaret, og Rapidus vil i løbet af året vende tilbage med løbende rapporter om, hvordan de forskellige Øresundsporteføljer udvikler sig.

Af Thomas Frostberg

De tre professionelle er Anders Haskel, tidligere erhvervsjournalist på Veckans Affärer og nyudnævnt chef for Hagströmer & Qvibergs Malmökontor, Lars Johanson, chef for aktiehandel syd i SEB, samt Jan Dahlqvist, partner og landschef i Danmark for private equity-selskabet CapMan.

Enhver aktiekonkurrence skal også have en rigtig udfordrer. Det klassiske eksempel er aftenavisen, der lod en abe kaste en pil mod børslisten, for at slå analytikerne. Vi har sigtet lidt højere og indbudt Ideonchefen Hans Möller til at vise de professionelle, hvordan en god Øresundsinvestering skal se ud.

Hver især har de investeret 4.500 svenske kroner i fire Øresundsbaserede selskaber. Læs hvordan de har investeret og hvorfor. Investeringerne er deres personlige forsøg på maksimalt afkast i konkurrencen og skal derfor ikke forveksles med deres normale rådgivningsopgaver.

ANDERS HASKEL, HAGSTRÖMER & QVIBERG

* Precise Biometrics (3.000 kroner). Selskabet har kæmpet længe med at opnå gennembrud for deres løsninger til identifikation ved hjælp af fingeraftryk. I 2005 præsenterede man flere interessante aftaler, og jeg tror, at der kan være mere under vejs i år. En satsning, der kan give en ordentlig gevinst, hvis den lykkes.

* Brio (500 kroner). Et omfattende forbedringsprogram er i gang i virksomheden under ledelse af ny adm. dir. og nye ejere. De første effekter af tiltagene begynder forhåbentlig at kunne ses i år, og det kan give aktiekursen et løft.

* Anoto (500 kroner). Endnu et håbefuldt selskab, som har haft svært ved at levere konkrete succeser. Men partnerskaber med blandt andet et amerikansk firma vil forhåbentlig give resultater i år.

* Vestas Wind Systems (500 kroner). Porteføljens danske islæt. Høje energipriser fører til øget fokusering på alternative energikilder. Vestas, producent af vindkraftsystemer, er en af de mere oplagte vindere, så længe olieprisen bliver liggende på et højt niveau.

JAN DAHLQUIST, CAPMAN

Jeg har forsøgt at afbalancere en portefølje med lav risiko, stabile selskaber samt frem for alt en blanding af brancher. Byggeri, industri, finans samt medicin er en attraktiv blanding. Jeg tager mig den frihed at indlægge mere risikable aktier efterhånden, men mener, at børsen i øjeblikket er relativt højt vurderet.

* PEAB (1.000 kroner). Selskabet er i kraftig vækst, drevet af gode byggekonjunkturer i hele Norden, men frem for alt i Sverige og Danmark. Jeg mener ikke, den stærke resultatudvikling er afspejlet i kursen i øjeblikket.

* Alfa Laval (1.500 kroner). Selskabet ligger sent i konjunkturcyklusen, og jeg tror, det tager to år, inden denne cyklus når sin top. Selskabet vokser stabilt, favoriseret af høje oliepriser. Der findes et opstemmet investeringsbehov hos kunderne, primært i Mellemøsten, og ordrerne udviser høje marginaler. En stærk pengetank giver mulighed for interessante opkøb.

* Novo Nordisk (1.000 kroner). Jeg vil gerne supplere med et life science-selskab. Novo har et stærkt produktprogram på det voksende diabetesmarked med attraktive marginaler. Den vestlige livsstil driver markedet fremad. Selskabets ekspansion drives samtidig af etablering på nye markeder.

* Danske Bank (1.000 kroner). En noget ”usexet” investering, men en stabil bank, som har haft god succes med sine opkøb. Banksektoren nyder godt af en stigende rente i kombination med et stærkt udlånsmarked. Ledelsen er god til at holde omkostningerne i skak. En glimrende forretningsmodel med lav risiko.

LARS JOHANSON, SEB

Börs-SM vinder man næppe på sikre investeringer. Min buket bliver derfor strittende, men spændende i et forsøg på at skabe en sjov portefølje i Börs-SM.

* Vestas Wind Systems (1.000 kroner). Verdensledende inden for vindmøller, et af de få selskaber i sektoren ”alternativ energi”. God adm. dir. der vil hæve lønsomheden i løbet af 2006.

* Teleca (1.000 kroner). Har kæmpet med for høje omkostninger/lave marginaler, men begynder omsider at få styr på aktiviteterne. Stor overskudsstigning i 2006/07.

* Sardus (1.000 kroner). Bedrøveligt resultat for 2005, men godt cashflow og ambitioner om at vokse via opkøb. En opkøbskandidat.

* Switchcore (1.500 kroner): ”Vind eller forsvind” er situationen efter den seneste nyemission. Selskabet har nu over 200 nye millioner at gøre godt med. Forhåbentlig får den adm. dir. salget i gang, før pengene slipper op.

HANS MÖLLER, IDEON-DIREKTØR OG JOKER

* Bioinvent (1.000 kroner). Mit håb er, at resultaterne fra selskabets første kliniske afprøvning af lægemiddelkandidaten BI-201 mod HIV efter andet kvartal vil være så positive, at Bioinvent får en meget positiv kursudvikling. Den globale aids-trussel er større end vi i øjeblikket fatter i Skandinavien, og derfor er markedspotentialet enormt.

* Cardo (1.500 kroner). Tyskland er et stort marked for Cardo, og det er mit håb, at Cardos comeback begynder med en vending her. Desuden har jeg på nærmeste hold fulgt Peter Arus’ omstrukturering af Besam i Landskrona, hvilket forhåbentlig har givet ham nyttige erfaringer til oprydningen i Cardo.

* Axis (1.500 kroner). Er man markedsledende i et vækstsegment, skal man lave mange nye fejl for ikke at få succes. Virksomheden vil fortsat vokse stærkt i det mindste et par år mere.

* Østasiatiske Kompagni (500 kroner). Her har jeg mere eller mindre kastet med dartpil, hvis jeg skal være ærlig. Jeg ved ingenting om virksomheden, men det virker som sådan et typisk dansk, diversificeret og globalt handelsorienteret firma, som af mere eller mindre uransagelige grunde altid har succes.

RAPIDUS’ REDAKTION

Vi præsenterede vores begrundelser i sidste uges lynanalyse.

De aktier vi har investeret i er: MultiQ (1.500 kroner), Precise Biometrics (1.500 kroner), Partnertech (750 kroner) og Novozymes (750 kroner).

For at øge spændingen i årets Börs-SM har Rapidus bedt tre professionelle om at investere i hver sin Øresundsportefølje og […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.