onsdag 28 februari 2024

inloggad som

Nu skal Øresundsselskaberne bevise deres værdi på børsen

Kort sagt: Rapidus har i tidligere analyser efterlyst flere muligheder til privatpersoner for at investere i unoterede sjællandske og skånske udviklingsselskaber.

Mens vi venter på at sådanne muligheder skal opstå, udfordrer vi pessimisterne, der mener, at fokusering på Øresund er betydningsløst ved investeringsbeslutninger.

I en realistisk test vil vi i løbet af året finde ud af: Kan Øresundsregionens højteknologiske selskaber slå det øvrige børsmarked i Sverige og Danmark?

Af Thomas Frostberg

Lad os først, som en slags varedeklaration, påpege, at dette ikke er en børsanalyse af den normale slags med købs- og salgsråd. Tværtimod er det en yderst spekulativ foranstaltning, men med en alvorlig ment hensigt om at undersøge, om der er en pointe ved at anlægge et Øresundsperspektiv på sine investeringer.

Forudsætningerne er følgende: Rapidus har i denne uge investeret 10.000 svenske kroner i fire Øresundsselskaber med henblik på at hjemtage en million ved årsskiftet.

Umuligt? Ja, hvis vi kun kigger på værdiforøgelsen på børsen. Men testen finder sted inden for rammerne af årets udgave af Börs-SM, en konkurrence der trods navnet også har en række danske aktier at vælge imellem. Højeste gevinst er en million kroner. Altså: Hvis vore fire udvalgte aktier tilsammen stiger mest i konkurrencen, er Øresundskonceptet en dobbelt succes.

De aktier vi har valgt er:

1) AXIS COMMUNICATIONS

Selskabet har længe været stærke inden for printerservere, både med egne produkter og som teknikleverandør til andre. Det er et modent marked, som er gået tilbage under lavkonjunkturen. Det spændende ved Axis ligger inden for det hurtigtvoksende forretningsområde video, med netværkskameraer og videoservere. Trods den faldende dollar, steg salget med 18 procent sidste år og står nu for 57 procent af omsætningen.

Axis’ netværkskameraer passer godt ind i det forestående teknikskifte i sikkerhedsbranchen. Dagens store leverandører af overvågningskameraer vogter på deres markedsandele ved at fortsætte med at sælge gammel kamerateknik. I mellemtiden har Axis kunnet snige sig frem og erobre en stærk position inden for digitale kameraløsninger, der giver mulighed for at indkoble intelligens som f.eks. billedanalyse. Når teknikskiftet for alvor tager fart, er selskabet derfor et interessant opkøbsobjekt for større aktører, der er nødt til hurtigt at sadle om.

Desuden er Axis’ aktiekurs hidtil ikke rigtig fulgt med i den generelle fremgang for IT-selskaberne, og en opadgående korrigering er sandsynlig.

2) NOVOZYMES

Et selskab som i allerhøjeste grad er både lønsomt og højteknologisk – og egentlig overmodent i gruppen af udviklingsselskaber. Novozymes’ omsætning steg sidste år til 5,8 milliarder kroner, og resultatet før skat til godt en milliard.

Men blandt det begrænsede udvalg af danske selskaber i konkurrencen er det et af de få med egne udviklingsaktiviteter. Novozymes er nemlig, efter succesen med at sælge enzymer til vaskemiddelproducenter, nu begyndt at se de første resultater af deres medicinrelaterede projekter, som på sigt skal sælges fra til traditionelle lægemiddelselskaber.

Et ekstra potentiale ligger i, at ledelsen har signaleret tilbagekøb af egne aktier og et forhøjet udbytte, hvilket kan trække kursen op.

3) PRECISE BIOMETRICS

”Bobleren” i gruppen. Selskabet er hårdt presset af lavt salg, trods fokus på sikkerhed efter 11. september, og selv om selskabet er med i vigtige konsortier omkring store indkøb af id-kort med biometri.

I går blev det klart, at man får tilført 61 millioner svenske kroner fra gamle og nye ejere, men aktien står stadig lavt i kurs. Det er også hovedårsagen til valget – Precise Biometrics er en vind- eller forsvindaktie. Med finansieringen på plads i øjeblikket kan et gennembrud i en af de vigtige forhandlinger være nok til, at kursen render i vejret. Det dårlige salg hidtil skyldes ikke primært mistede ordrer, men at markedet har udviklet sig betydeligt langsommere end ventet.

Med den særegne psykologi, der hersker på børsen, kan en aktie, der koster omkring tre kroner, se billig ud og let stige nogle kroner, selv om en 100 procents stigning altid burde være svær at opnå.

4) ACTIVE BIOTECH

Et af de selskaber som gik til finalen i Årets Rapidusvirksomhed, takket være spændende fremskridt inden for projektet til behandling af multipel sklerose, som har opnået gode resultater i kliniske fase II-studier.

Kursen har svinget som en yoyo de sidste år, både på grund af vagtskifte på ejersiden og investorernes skiftende tiltro til biotekbranchens fremtidsudsigter.

Active Biotech har passerer flere kritiske faser i sit udviklingsarbejde. Selv om der stadig resterer meget, kan nye positive studieresultater og nyheder om samarbejder med større lægemiddelselskaber presse kursen opad i løbet af året. Risikoen ligger frem for alt i, at studierne pludselig slår fejl, hvilket stadig er fuldt ud muligt.

Vi vender tilbage i årets løb med rapporter om, hvordan det går Rapidus’ Øresundsportefølje i Börs-SM 2004. Finalen ligger i december.

Kort sagt: Rapidus har i tidligere analyser efterlyst flere muligheder til privatpersoner for at investere i unoterede sjællandske og skånske […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad