lördag 20 april 2024

inloggad som

Vand kan blive Skånes svar på olien

Kort sagt: Vands position som vores vigtigste levnedsmiddel styrkes. At ”tage på kurophold” er ikke længere tidssvarende, men kurvandet har fundet vej til flasken, og forbruget af vand øger eksplosionsagtigt. På et stenhårdt svensk marked er fire skånske producenter i kamp om kundernes tørst, smagsløg og fremtidige sundhed.

Af Anders Wendelberg

I 2001 blev der i Sverige drukket 161 millioner liter flaskevand. I branchen har man en tro på at vand internationalt om godt fem år vil have samme markedsværdi som olie!

Skånsk vand på flaske var i mange år synonymt med markedets førende mærke Ramlösa. Men yderligere tre skånske kilder har ambition om at øge deres markedsandel, primært regionalt og med håb om national spredning og øget eksport til Danmark hvor Ramlösa allerede har succes. Dog sælges der betydeligt mindre vand i Danmark end på det svenske marked.

Markedsudviklingen for skånsk flaskevand har peget opad de seneste år, og der er yderligere markedsandele at erobre. Selv om de skånske producenter konkurrerer, opererer de hver især i deres egen niche.

Skåne (og Sverige) har generelt godt drikkevand, og derfor må producenterne lancere andre værdier for at få solgt varen når forbrugerne bare behøver åbne for en hane for at få deres behov dækket. Smag, emballage og profil er afgørende.

Branchen har trukket sin egen streg i vandet: Kulsyreholdigt vand og ikke-kulsyreholdigt vand, på branchesprog kaldet stille vand.

90 procent af alt flaskevand indeholder kulsyre. Men det er gruppen med producenter af ikke-kulsyreholdigt vand der vokser hurtigst. Mærkeligt nok domineres sektoren stille vand af import fra Norge, Frankrig og Afrika (!). I Skåne er der to producenter.

I lilla Mörarp uden for Helsingborg holder Aqua Terrena International AB til; det blev i begyndelsen af 2002 udnævnt til det bedste vand blandt 140 konkurrenter ved en prøvesmagning i USA i klassen for ikke-kulsyreholdigt flaskevand. Kilder ligger 105 meter nede i en aflægger af Söderåsen. Målsætningen hos virksomheden er i løbet af et par år at have en fjerdedel af det svenske marked samt kraftigt målrettet eksport til USA.

H2 Helsingborg AB er den eneste skånske producent som producerer både kulsyreholdigt og stille vand fra fire brønde i Fredriksdalsparken i Helsingborg. Alt sælges i Sverige, hovedparten regionalt. Forretningskonceptet er at tappe vandet med en virksomheds eget logo på etiketten.

Malmberg Original i Åhus sælger ”Sveriges ældste flaskevand”, en kulsyreholdig vand fra en kilde i Yngsjö der ligger i 200 meters dybde. Af Ångströmslaboratoriet på Uppsala universitet er vandet blevet tidsfæstet til en alder af 5245 år (plus/minus 75 år). Virksomhedens mål er at positionere produktet som ”det mest eksklusive svenske vand”.

Den fjerde skånske producent af flaskevand er klassiske Ramlösa i Helsingborg, med rødder tilbage til 1707 og datidens kurophold. Ramlösa hører til Sveriges 4-6 stærkeste varemærker med en omfattende eksport som er nået helt til amerikansk TV hvor figurerne i TV-serien Sopranos drikker bordvandet ”Raamloosa”.

Selv om vand i dag er en trend, bliver prisspørgsmålet stadig vigtigere. For samme beløb som en liter mineralvand koster, får forbrugeren til sammenligning 1.000 liter postevand!

Man skal dog være opmærksom på at der i prisen på flaskevand også er indbygget en sundhedsprofil. Livsmedelsverket i Sverige (~Levnedsmiddelstyrelsen) har i en analyse af 50 forskellige slags flaskevand konstateret at salt- og mineralindholdet varierer kraftigt, på godt og ondt. En bestemt vand kan lindre mavesmerter, beskytte mod hjerte- og karsygdomme, beskytte mod visse former for cancer og knogleskørhed. På den anden side kan voldsom indtagelse af den ”forkerte” vand give forøget natrium- og saltindtag og bidrage til forhøjet blodtryk. For meget fluor skader også tændernes emalje, og for meget uran (!) i vandet kan give nedsat nyrefunktion. Men hvordan skal man vide præcis hvad man drikker og hvordan indholdet påvirker kroppen, når informationen på flaskerne er mere end sparsom?

Succesen for Skånes tre mindre producenter af vand på flaske kan ligge i en endnu tydeligere varedeklaration for at nå den helt rigtige målgruppe der er villig til at betale for indholdet. Udvidet varedeklaration og skarpere profilering kan helt enkelt vise sig strategisk nødvendig for at overleve i en branche hvor vandet ikke kun er sundhedsapostlenes nektar.

Hvis valget står mellem en flaske vin og en flaske vand, så vælger Rapidus fortsat en flaske vin ved enhver given lejlighed.

Dog måske med nogle få dråber vand som supplement – for sundhedens skyld.

Anders Wendelberg er tidligere chefredaktør for Nordvästra Skånes Tidningar, NST, og Barometern og har været Malmöchef for nyhedsbureauet FLT. I dag er han freelance skribent.

Kort sagt: Vands position som vores vigtigste levnedsmiddel styrkes. At ”tage på kurophold” er ikke længere tidssvarende, men kurvandet har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.