lördag 20 april 2024

inloggad som

Symbion kan tage teten når innovationsmiljøer går sammen

Kort sagt: Flere udfordringer venter forskerparken Symbions nye direktør Christina Hvid som pludselig måtte overtage ledelsen da bestyrelsen i sidste uge beordrede Elisabeth Grüner til at fratræde med øjeblikkelig virkning.

Blandt andet lader det til næste år at blive aktuelt med fusionsdiskussioner mellem forskellige innovationsmiljøer.

Af Thomas Frostberg

Christina Hvid kommer på sin vis til et veldækket bord. Videnskabsminister Helge Sander har netop præsenteret en politisk løsning som giver innovationsmiljøerne 225 nye millioner i årene 2003-2005. Tanken var tidligere at reducere beløbet de kommende år, men den besværlige situation på venturekapitalmarkedet har gjort det nødvendigt med fortsatte bestræbelser på at hjælpe iværksættere med at tage deres allerførste skridt.

Desuden undersøger man nu muligheden for at give iværksætterstøtte i flere trin og med større beløb end dagens startbidrag på 750.000 kroner – også en effekt af at venturekapitalselskaberne har trukket sig længere og længere væk fra opstartsfasen.

Men det er ikke bare venturekapitalselskaberne der gennemgår en konsolideringsfase. De danske innovationsmiljøer – i øjeblikket er der otte – regnes af kritikerne for at være for mange. Miljøerne udpeges for tre år ad gangen, og derefter fordeles midlerne mellem dem hvert år. Den indeværende treårsperiode udløber med udgangen af 2003, og næste år vil derfor blive præget af forhandlinger om nye samarbejder.

Forud for perioden 2001-2003 gik Symbion og CAT (Center for Avanceret Teknologi) sammen og søgte i fællesskab om status som innovationsmiljø. Samarbejdet oplyses at have fungeret rimeligt, men Symbion agter at diskutere samarbejde med flere aktører fremover.

I sådanne diskussioner har Symbion et trumfkort i sin egen venturekapitalfond, Symbion Capital I med 300 millioner. De offentlige innovationsmiljøpenge skal nemlig matches med privat kapital. Fra årsskiftet hæves kravet fra 15 til 18 procents medfinansiering og sandsynligvis bliver det endnu højere i fremtiden. Desuden gælder det om at kunne sikre de nystartede selskabers overlevelse, og så kan fonden i næste fase bygge bro over slugten mellem den offentlige støtte og venturekapitalmarkedet.

Ved den årlige fordeling af midler mellem innovationsmiljøerne vil evnen til at tiltrække privat medfinansiering også komme til at veje stadig tungere.

I onsdags kom desuden den længe ventede indbydelse til at bygge og drive en ny biotekforskerpark på Tagensvej i København i nærheden af BRIC (Biotech Research and Innovation Centre), Københavns Universitets Molekylærbiologisk Institut og Hovedstadens Sygehusfællesskabs forskningsenheder.

At licitationsmaterialet har været længe undervejs skyldes at staten ikke ville gentage samme fejl som med IT-forskerparken i Ørestaden sidste år, har videnskabsminister Helge Sander forklaret til Rapidus. Vilkårene blev dengang anset for urimelige og blev kritiseret af blandt andre Symbions direktør Elisabeth Grüner. Symbion kunne til sidst heller ikke blive enige med deres partnere i projektet, CAT og Novi, men trak sig ud af det fælles konsortium.

Derfor bliver det interessant at se hvordan Symbion nu har tænkt sig at optræde i spørgsmålet om biotekforskerparken.

Det naturlige er at flere aktører med biotekbaggrund går sammen og byder på forskerparken. Om ikke før, så vil det nok på det tidspunkt blive aktuelt med forhandlinger om tættere samarbejde der på sigt kan føre til direkte sammenlægninger.

Vinderen i konkurrencen om biotekforskerparken, hvor samfundet tilbyder gratis byggegrund i 35 år, udpeges til maj næste år. Så får vi også et fingerpeg om hvordan innovationsmiljøerne skal samarbejde i fremtiden.

Kort sagt: Flere udfordringer venter forskerparken Symbions nye direktør Christina Hvid som pludselig måtte overtage ledelsen da bestyrelsen i sidste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.