torsdag 13 juni 2024

inloggad som

Undskyld, men er der nogen der har set IT-krisen?

Af Jan Wifstrand

I medierne kaldes en kraftig opgang for et BOOM. Efter et boom følger som regel en KRISE. Førstnævnte får store overskrifter, sidstnævnte endnu større. Det er normalt en afspejling af følelseslivet hos os journalister.

Netop nu florerer to kriseudtryk i medierne, på forskellige sprog, verden over. For et halvt år siden var der ikke noget der hed ”dotcom-døden”, nu taler alle om den. Den mere udbredte version hedder ”IT-krisen”. Aviserne skriver om dem begge hver eneste dag.

Problemet er bare, at virkeligheden nægter at tilpasse sig skabelonerne.

Kæmpeoverskrifter fortæller, at rutschebanebureauet Framfab opsiger konsulenter, og det samme gør Icon og Cell. Men ingen i København og meget få i Skåne – hvis nogen bliver fyret, får de normalt nyt job i løbet af ingen tid.

Stort set samme dag, Icon beskrives som en virksomhed i krise, praler Malmødelen af samme virksomhed i avisen med sine nyansatte.

Cell i København er i skrivende stund 35 flere end i begyndelsen af året.

Sigma-koncernen er på vej mod et strålende årsregnskab. En række IT-virksomheder i København, Malmø og Lund, for eksempel inden for softwareområdet eller intelligente hardwareprodukter, vokser med 25-30 procent i år. Reklamebureauer, der satser kraftigt på internettet, udviser god vækst. Ericsson i Lund har ansat en person om dagen (!) i år, før bremsen for nylig blev slået i, men årsagen til det er den knivskarpe globale konkurrence på mobiltelefonområdet. Små start-ups i innovations- og væksthusmiljøer kæmper stædigt videre.

Caroline Søborg Ohlsen, direktør hos Cell Network A/S i København og en af Rapidus’ samtalepartnere i dette spørgsmål, peger på at danske forbrugere har været og er skeptiske over for e-handel, og at den derfor aldrig rigtig er kommet ud af starthullerne, at der stilles hårde krav til nye start-ups om at de hurtigt skal vise deres eksistensberettigelse, samt at det danske marked har vist stor skepsis over for spekulation i IT-aktier. Alt dette bevirker, at dotcom-døden ikke er et relevant udtryk i hovedstadsregionen.

IT-Branchens adm. dir. Jakob Lyngsø er inde på lignende beskrivelser og tager krisesnakken med ophøjet ro.

Kursen på skånske børsnoterede selskaber er ganske vist faldet, men konsekvenserne er begrænsede for selve virksomhederne.

Det teknologiske niveau i adskillige virksomheder er højt, hvilket gør dem interessante på langt sigt.

Bankerne sidder på tilskuerpladserne og lider ingen nød, fordi de ikke er eksponerede. Det var noget andet under boligkrisen.

Men smitten, uanset hvor den kommer fra (Nasdaq først, Stockholm som et resultat), har fået konsekvenser også her, primært for indstillingen hos venturekapitalister, som nu er mere smålige over for start-ups, urolige for at ideer der var gode i går er rigtigt dårlige i dag.

Og det skal også bemærkes, at Ofir.com i København gik ud med brask og bram og lovede børsintroduktion midt i disse depressionstider for IT-baserede ideer, men måtte skrinlægge planerne.

Alligevel er konklusionen klar: IT-verdenen i denne region lever og har det godt, dotcom-døden hærger ikke. Det er medierne, som skaber sig deres billede i Stockholm eller andre steder, der spreder myten og overfører den på andre, uden at kigge ordentligt efter.

Samtidig har Øresund det udmærket.

Virksomheder med problemer findes i alle brancher. Og jo, vi har da selv skrevet om et par dotcom-firmaer, der har lukket og slukket.

Men helt ærligt, er der nogen der har set IT-krisen?

Af Jan Wifstrand I medierne kaldes en kraftig opgang for et BOOM. Efter et boom følger som regel en KRISE. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad