söndag 3 mars 2024

inloggad som

En ny epoke for Malmø starter på mandag

Af Jan Wifstrand

Malmøs medier og debattører er ved at have vænnet sig til det. Overskriftsmagerne har i mange år, ja årtier, kunnet kreere højtravende overskrifter om triste fiaskoer.

Kriseteateret Hipp. Krisescenen, ganske ofte i hvert fald, Malmø Musikteater. Malmø FF. Slikemigranten Malaco. Avisen Arbetets sidste suk. Bomessen Bo01, med elendige finanser. Bilerne på Øresundsbroen kører dårligt.

Og gamle Kockums.

Nostalgien hærger uhæmmet.

Malmø – byen som ikke bestiller andet end at kludre, på jagt efter en svunden tid.

Det virker som om politikere, medier og opinionsdannere har været deprimerede så længe nu, at de ikke kan se, hvad der rent faktisk er i fuld gang.

For Rapidus er det nødvendigt at påege på, at der netop nu foregår noget, som IKKE vil blive en fiasko.

Arbetet, Kockums eller Malaco tilhører alle den gamle økonomi. De spillede ikke længere nogen vigtig rolle for Malmøs fremtidige udvikling.

Den 9. oktober, nu på mandag, indvier statsminister Göran Persson børsnoterede Sigmas nye syvetagers kontorpalads i Vesthavnen. Samtidig indvies Andra Varvet, teknikparken som faktisk har udmærkede forudsætninger for at hjælpe Malmø af med ryet som ”kludremikkel”.

OK, det er bare et PR-stunt på mandag. Men der er fire vigtige grunde til, at det nygamle miljø i Vesthavnen kan få en væsentlig betydning for Malmøs fremtidige erhvervsudvikling:

1) Til forskel fra en række teknik- og forskerparker eller fremtidsbyer andre steder i Skandinavien og det øvrige Europa er der en stabil, stærkt ekspanderende markedsnoteret IT-virksomhed i selve epicentret for idéskælvet. Sigma bliver en enormt stærk motor på en måde, som f.eks. Ørestaden i København stadig kun drømmer om. Der forsøger man i stedet med politiske besværgelser at skabe det idéklima, som kun kan udspringe af ægte forretningsmæssig drivkraft, med en stabil aktør at samles omkring.

2) I miljøet omkring Vesthavnen i Malmø findes allerede en klynge af virksomheder fra den nye økonomi. Uden for selve teknikparken, ja, men ikke længere væk, end at det er muligt at gøre forretninger i en kaffepause. Framfab, Icon, Bredbandsbolaget, Consafe Infotech, Virtual Business House, Absalon, Attraction, Adcore, Andante og mange, mange flere – en række selskaber af helt forskellig tilsnit og karakter, som ikke ligger mere end et stenkast væk. Indramningen giver håb for Andra Varvet.

3) Universiteters og højere læreanstalters betydning ved nybyggeri er velkendt. I Andra Varvets tilfælde er der en særligt interessant aktør, som satser på fremtidsorienteret forskning i, hvordan menneskets adfærd – ikke bare de generelle tekniske muligheder – påvirkes af IT-eksplosionen. Interaktiva Institutet, ganske vist med sæde i Stockholm men med stigende aktivitet i Malmø, kan komme til at bidrage konkret og værdifuldt til den videnakkumulering, som mange af de nuværende virksomheder er i færd med. Det såkaldte rumstudie og fortællerstudiet ved instituttet er spændende ”digital” forskning med et menneskeligt perspektiv.

4) Sidst men ikke mindst – Andra Varvet ligger ikke i skyggen af noget andet, ikke isoleret placeret et sted ude på steppen eller klemt inde på et åbenlyst tiloversblevent stykke jord. Her kan folk finde hen til, her skuer den nye tids industri ud over Sundet, her planlægges en digital børnehave og et nyt, stort gymnasium, netop hvor havneudsigten er bedst, og hvor man stadig kun er nogle få trafiklys fra Øresundsbroen.

Andra Varvet bliver alle gode gange ti for Malmø. På mandag indledes et kæmpeprojekt, som IKKE vil medføre skandaledebatter i kommunalbestyrelsen om fem eller ti år.

Giv politikerne og medierne en dosis Fontex, så de kan få åbnet øjnene. For midt i al elendigheden har det måske ikke set bedre ud i 40-50 år.

Af Jan Wifstrand Malmøs medier og debattører er ved at have vænnet sig til det. Overskriftsmagerne har i mange år, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.