lördag 20 april 2024

inloggad som

Øresundsregionen må løfte blikket for at få gang i væksten

Af Tomas Lundin

Er der nogen, der kan huske Eurobananen? Det der krumme vækstbælte på kortet, som viser hvor Europas fremtidsfirmaer findes. Øresund ligger afgjort uden for bananen, som begynder i Sydengland og svinger ned over Nordtyskland og Benelux, fortsætter mod Bayern og slutter i henholdsvis Milano og Barcelona.

Faktum er, at København og Malmø ikke er kommet et skridt nærmere kontinentet, bare fordi tog og biler suser hen over Øresundsbroen. Transittrafikken og de store godsstrømme vil stadig væk lægge vejen over Helsingborg/Helsingør eller Trelleborg/Travemünde, som logistikkonsulentfirmaet TFK for nylig påpegede i en tankevækkende analyse.

I bananteorien er transporter og infrastruktur afgørende, ikke mindst i den nye internetøkonomi, hvor hvert eneste klik med musen er en transport. Derfor satser EU på de transnationale netværk med blandt andet nye lyntog mellem de økonomiske knudepunkter i Tyskland, Frankrig og Benelux. Og derfor planlægges der stærke forbindelser mellem Vest- og Østeuropa.

Skal Øresund kobles sammen med vækstpolerne på kontinentet, er det absolut ikke nok med Øresundsbroen. En fast forbindelse over Femer Bælt mellem Rødby og Puttgarden ville derimod ændre hele geografien i denne del af Europa og få Nordtyskland, Øresund og det sydende Berlin til at rykke sammen.

Det virker imidlertid som om Skåne og Sjælland har nok i sig selv. Eller for at citere Werner Kindsmüller, chef for Europaministeriet i den nordtyske delstat Schleswig-Holstein:

— Ganske meget navlepilleri og alt for få fremtidsvisioner.

Selvfølgelig er videnskabsregionen Øresund stærk. Og mange tror måske, at regionen ikke har brug for partnere. Men set fra kontinentet er der dog en risiko for, at Øresund – i et anfald af selvtilstrækkelighed – kapsler sig ind i stedet for at bidrage til at skabe et økonomisk og kulturelt kraftcenter i hele det sydvestlige Østersøområde.

I EU-projektet STRING udvikles der i øjeblikket fascinerende visioner: Sammen med universiteterne i Hamburg, Kiel og Lübeck kunne universiteterne i Øresundsregionen blive Europas førende videnskabsregion.

Og med mediemetropolen Hamburg, og senere måske også den tyske internethovedstad Berlin, kunne regionen blive en motor for den nye økonomi.

Spørgsmål er blot, hvor stærk den politiske vilje er. En første afklaring vil formentlig komme på STRING-konferencen i Malmø den 6. september. Hamburg og Schleswig-Holstein ønsker beslutninger om konkrete samarbejdsprojekter. Tilbage står at se, hvordan Malmø, København og de øvrige nordiske STRING-medlemmer reagerer – med selvgod tilbageholdenhed eller nye europæiske initiativer.

Af Tomas Lundin Er der nogen, der kan huske Eurobananen? Det der krumme vækstbælte på kortet, som viser hvor Europas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.