lördag 22 juni 2024

inloggad som

Bankfusion stor fordel for Øresundsregionen

Af Keld Broksø

I Finanssektoren kan én udmelding dække over en anden. I dag, hvor gigantfusionen mellem den danske forsikrings- og bankkoncern Unidanmark og finsk-svenske MeritaNordbanken er en realitet, viser den hidtidige forsigtige strategi hos Unibank omkring Øresund sig at dække over planerne for den slagkraftige indsats, som fusionen muliggør nu.

For få uger siden meddelte Danmarks andenstørste bank, Unibank, nemlig over for Rapidus, at den undgik den alt for hårde konkurrence på privatkundemarkedet i Skåne. Det har Danmarks største bank, Den Danske Bank, ellers satset på med købet af Östgöta Enskilda Bank samt realkreditselskabet Bokredit. Den Danske Bank har desuden filialer i Malmø og Helsingborg.

Men nu kan Unibank via fusionen måske endda overgå Den Danske Bank i udnyttelsen af Øresundsregionens vækstpotentialer. Hidtil har Unibank kun haft én filial i Malmø til kapitalforvaltning for formuende kunder og erhvervskunder. Unibanks vicedirektør Michael Rasmussen forklarede for nylig Rapidus, at ”Det kan være, at vi går med en lokal samarbejdspartner, men forsøger ikke noget på egen hånd nu…”

I dag er vi blevet klogere på strategien.

Og i en 17 siders pressemeddelelse om fusionen er der interessante perspektiver ikke mindst for integrationen i Øresundsregionen. Fusionen forklares nemlig blandt andet med følgende årsager:

 • Der skal skabes nye produkter på tværs af landegrænserne.
 • Kundebetjening og prispolitikker skal harmoniseres.
 • Overlappende centrale funktioner fjernes.
 • Der skal skabes fælles IT-platforme og udvikling af kundebetjening og internetbaserede finansielle serviceydelser.
 • Der skal skabes krydssalg [korsförsäljning] mellem bank- og forsikringskunder på tværs af grænserne.

Fusionen rammer dermed direkte nogle ømme punkter i diskussionen om barrierer i Øresundsregionen. Det er tvivlsomt, at fusionen løser alle problemer, men fusionen letter finansielle transaktioner på tværs af sundet for virksomheder, og den skaber overblik for tusindvis af pendleres privatøkonomi, når de vil krydse Øresund over broen. Fusionen nedbryder således barrierer uden hjælp fra lovgiverne, som alligevel venter for længe med at formulere en nødvendig aggressiv politik på området.

Fusionens betydning ses også af, at privatkunder og små og mellemstore virksomheder vil være koncernens største område. Inden for denne retail-banking har koncernen en markedsandel på 23 % i Danmark, 20 % i Sverige og 35 % i Finland. Det er altså et stort skridt i kampen mod barrierer, vi har set i dag.

Fusionernes muligheder som effektive våben mod barriererne over landegrænserne er så tydelig, at Den Danske Banks direktør, Peter Straarup, i en udtalelse allerede forudser flere fusioner. Og den udvikling peger på, at det også er nødvendigt for Øresundsregionen med en snarlig indførelse af euroen.

Fremtidens euro-optagelse gør Unidanmark og MeritaNordbanken direkte opmærksom på som en del af den helt logiske baggrund for dagens fusion. Godt nok venter der folkeafstemninger i Danmark og Sverige om euroen, men forventningen er, at euroen kommer. Fusionen og de medfølgende harmoniseringer af finansielle ydelser kan set i sammenhæng med indførelsen af euroen betyde, at man pludselig taler samme økonomiske sprog på tværs af Øresund til gavn for alle vækstvirksomheder.

Af Keld Broksø I Finanssektoren kan én udmelding dække over en anden. I dag, hvor gigantfusionen mellem den danske forsikrings- […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]