fredag 3 maj 2024

inloggad som

Ge Tekniklunds mest upptagna ytterligare ett uppdrag

mini_erikKort sagt: Det går att dra många slutsatser av Rapidus unika kartläggning av maktstrukturerna på det nya, utökade Ideon. Inte minst om forskningsparkens egen styrning.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Fem av sex beslutsfattare är män. Bara vart fjärde bolag har en vd eller en styrelsemedlem bosatt utanför landet. Och förgreningarna på ledningsnivå är dubbelt så täta på Medicon Village som på det klassiska Ideon.

Bakom denna orgie i statistik döljer sig människor av kött och blod – forskare, entreprenörer, investerare och styrelseproffs. Det är kanske inte så många av dem som tänker på sig själva som makthavare, men i hundratals styrelsemöten varje år lägger de tillsammans ut riktningen för Lunds teknikbolag och deras tusentals anställda.

Mäktigast av dem alla, räknat i antalet företag de är med och bestämmer över, är en liten klick personer med Tord Wingren och Anki Malmborg-Hager i spetsen. Duon har tillsammans uppdrag i elva stora och små bolag på Ideon, Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park – det som kort och gott ska heta Ideon framöver. Och det är oräknat Tord Wingrens inflytande som kinesiska telekomjätten Huaweis man i Skåne.

Givetvis omfattar Rapidus kartläggning inte all makt på nya Ideon. Bakom varje styrelse står ägare med mandat att tillsätta och avskeda ledamöterna. Det går därmed att argumentera för att exempelvis Christer Fåhraeus, som även har betydande ägarandelar i de bolag han engagerat sig i, eller Lars Persson, som har Almi Invest Syd och dess kassa på 200 miljoner kronor att spela med, är de mäktigaste på Ideon.

Men vi ska heller inte underskatta betydelsen av personer som sitter som spindlar i nätet och kan förmedla kunskap, erfarenheter och rena affärsmöjligheter mellan de olika företag de har uppdrag för. Den typen av utbyte mellan innovationsbolag i liknande sits är trots allt huvudtanken bakom att klämma in dem i klusterbildningar och gemensamma kontorskomplex.

Det perspektivet är viktigt, inte minst nu då begreppet Ideon genomgår en totalrenovering. Mycket återstår i en segdragen process då det stiftelseägda varumärket ska blåsas upp till att infatta mer än dubbelt så stor lokalyta och tre nya hyresvärdar. Klart är att tungvrickar-bolaget Mvbw i Lund AB, som ska göra jobbet, får ta över så väl varumärket som bolagsnamnet Ideon.

Styrelsen för Mvbw i Lund har även klubbat en ny målsättning, käckt döpt till ”Happy 2020”. I dag räknar ledningen med att 8 av världens 20 största innovationsdrivna företag inom IT, telekom och life science finns representerade på Ideonområdet, antingen via egna kontor eller genom att de köpt upp mindre innovationsbolag. Sony, Microsoft och Johnson & Johnson, som i höstas gick in som delägare i Alligator Bioscience, är några exempel. Inom fyra år ska samtliga 20 finnas på plats.

Det är ett minst sagt aggressivt mål att nå och ledningsstrukturen för Ideonbolaget självt borgar inte för någon given succé. Bortsett från telekomveteranen Mats Lindoff utgörs styrelsen i dag enbart av fastighetsbolagens chefer. Inget ont om Wihlborgs vd Anders Jarl eller Castellums regionchef Ola Orsmark, men med sina långa ledtider och stabila intäkter är fastighetsbranschen väsensskild från de snabbfotade innovationsbolagens dans på slak lina mellan dundersuccé och kapitalbrist. Och det är inte i första hand ändamålsenliga lokaler och fräscha pentryn som lockar Bosch och Volvo att etablera sig här.

Styrelsen är på väg att utökas med LU:s innovationsdirektör Linus Wiebe samt socialdemokraten Anders Almgren och moderaten Christer Wallin från Lunds kommun. Det är ett litet steg i rätt riktning, men att fylla styrelsen med kommunalpolitiker andas inte direkt nytänk.

Istället är det bland spindlarna i nätet som Ideon borde leta efter sina nya styrelseledamöter. Beslutsfattare som genom sina många uppdrag redan har en unik insikt i teknikbolagens villkor och behov. Och som i många fall redan har ett renommé och kontaktnät som öppnar dörrar världen över.

Tord Wingren, Anki Malmborg-Hager och Christer Fåhraeus har vi redan nämnt. På Rapidus lista över Ideons mesta makthavare syns även cancerprofessorn Carl Borrebaeck, Erik von Schenck, som är vd för amerikanska Strykers dotterbolag Jolife, samt Arne Ferstad, med en bakgrund som Asienchef för Baxter. Sett till antalet engagemang är de redan några av de mest upptagna människorna på Ideon. Men de kanske kan lockas att ta ett uppdrag till?

 

Mer läsning
Här hittar du samtliga artiklar om Rapidus kartläggning av maktstrukturen på nya Ideon. Du kan också klicka här för att se listan över personerna med flest förtroendeposter eller här för att komma till en interaktiv nätverksgraf där du själv kan utforska kopplingarna på ledningsnivå mellan bolagen.

De är mäktigast på nya Ideon (2016-08-24)
“De olika noderna ger nya kontakter” (2016-08-24)
En kvinna på fem män i toppen på Lunds teknikbolag (2016-08-29)
Dubbelt så många kopplingar på ledningsnivå på Medicon Village… (2016-09-07)
… och större internationellt inslag (2016-09-07)

Kort sagt: Det går att dra många slutsatser av Rapidus unika kartläggning av maktstrukturerna på det nya, utökade Ideon. Inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.