måndag 22 juli 2024

inloggad som

Gängkriminalitet dämpar exporten

|  

Skjutningar och koranbränningar börjar få en negativ påverkan på svensk export. Det framgår av en undersökning av Exportkreditnämnden gjort.

EKN har intervjuat mer än 300 vd:ar för små och medelstora svenska exportföretag, och de oroar sig över Sveriges rykte utomlands.

14 procent av de tillfrågade uppgav att Sveriges rykte utomlands påverkat deras exportaffärer negativt.

Som den vanligaste anledningen till att Sveriges rykte anses svärtat angavs gängkriminalitet och koranbränningar. 66 procent anger kriminaliteten som en orsak. 45 procent anger koranbränningar.

En majoritet, 85 procent, uppgav dock att de inte påverkats negativt av Sveriges rykte.

– ​​Det är bra att åtta av tio inte är drabbade, men jag vill helst se att ingen är det, säger Viktor Carstenius, analytiker på EKN, i ett pressmeddelande.

Samma undersökning visar att ungefär vart fjärde företag upplever en minskad export det senaste kvartalet, oavsett orsak. Ungefär en tredjedel uppgav tvärtom att deras exportaffärer påverkats positivt av kronans växelkurs under samma period.

Skjutningar och koranbränningar börjar få en negativ påverkan på svensk export. Det framgår av en undersökning av Exportkreditnämnden gjort.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Efter miljardförsäljningen: Det ska Bergendahls göra med pengarna

    Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.

  • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

    USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

  • Ny vd för Malmö Citysamverkan

    Eva Loubani blir ny vd i Malmö Citysamverkan i mitten av juli. Hon kommer närmast från bemanningsjätten Randstad och utlovar nya samverkansmodeller.

  • Pej blickar utanför Skandinavien

    Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen, med sin niosiffriga omsättning i Sverige, leder med marginal vilket får utmanarna att blicka utomlands.

  • Tufft år för poolförsäljaren

    Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.

  • Ljus i tunneln för prylkedjan

    Kjell Group, Kjell & Companys ägarbolag med huvudkontor i Malmö, rusade på rapporten för tredje kvartalet. Vd Andreas Rylander beskriver dock dagens konsumtionsmarknad som ”ganska tuff”.

  • Påminnelse: Frukost med Tetra Pak

    Frukostmöte 10 november i Malmö, med Tetra Paks vd Marie Sandin. Anmäl dig här!