onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Gängkriminalitet dämpar exporten

|  

Skjutningar och koranbränningar börjar få en negativ påverkan på svensk export. Det framgår av en undersökning av Exportkreditnämnden gjort.

EKN har intervjuat mer än 300 vd:ar för små och medelstora svenska exportföretag, och de oroar sig över Sveriges rykte utomlands.

14 procent av de tillfrågade uppgav att Sveriges rykte utomlands påverkat deras exportaffärer negativt.

Som den vanligaste anledningen till att Sveriges rykte anses svärtat angavs gängkriminalitet och koranbränningar. 66 procent anger kriminaliteten som en orsak. 45 procent anger koranbränningar.

En majoritet, 85 procent, uppgav dock att de inte påverkats negativt av Sveriges rykte.

– ​​Det är bra att åtta av tio inte är drabbade, men jag vill helst se att ingen är det, säger Viktor Carstenius, analytiker på EKN, i ett pressmeddelande.

Samma undersökning visar att ungefär vart fjärde företag upplever en minskad export det senaste kvartalet, oavsett orsak. Ungefär en tredjedel uppgav tvärtom att deras exportaffärer påverkats positivt av kronans växelkurs under samma period.

Skjutningar och koranbränningar börjar få en negativ påverkan på svensk export. Det framgår av en undersökning av Exportkreditnämnden gjort.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.