fredag 23 februari 2024

inloggad som

Gängkriminalitet dämpar exporten

|  

Skjutningar och koranbränningar börjar få en negativ påverkan på svensk export. Det framgår av en undersökning av Exportkreditnämnden gjort.

EKN har intervjuat mer än 300 vd:ar för små och medelstora svenska exportföretag, och de oroar sig över Sveriges rykte utomlands.

14 procent av de tillfrågade uppgav att Sveriges rykte utomlands påverkat deras exportaffärer negativt.

Som den vanligaste anledningen till att Sveriges rykte anses svärtat angavs gängkriminalitet och koranbränningar. 66 procent anger kriminaliteten som en orsak. 45 procent anger koranbränningar.

En majoritet, 85 procent, uppgav dock att de inte påverkats negativt av Sveriges rykte.

– ​​Det är bra att åtta av tio inte är drabbade, men jag vill helst se att ingen är det, säger Viktor Carstenius, analytiker på EKN, i ett pressmeddelande.

Samma undersökning visar att ungefär vart fjärde företag upplever en minskad export det senaste kvartalet, oavsett orsak. Ungefär en tredjedel uppgav tvärtom att deras exportaffärer påverkats positivt av kronans växelkurs under samma period.

Skjutningar och koranbränningar börjar få en negativ påverkan på svensk export. Det framgår av en undersökning av Exportkreditnämnden gjort.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.