onsdag 17 april 2024

inloggad som

Tufft år för poolförsäljaren

|  
|  

Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.

Gullberg & Jansson importerar, installerar och säljer swimmingpooler och tillbehör så som värmepumpar, vattenfilter och pooltak. Under 2023 dök efterfrågan på bolagets produkter.

Omsättningen föll med 32 procent till 259 miljoner kronor för helåret och ett rörelseresultat som året innan blev 50 Mkr dök till en förlust på 27 Mkr. Detta enligt bolagets bokslut som kom på torsdagen.

Det är bolagets affärsområde ”Hem och Utemiljö” som säljer pooler inom premiumsegmentet. Här tar nu företaget krafttag för att hantera det tuffa marknadsläget.

”Det har varit ett tufft år, då affärsområdet påverkats av ränteläge och inflation och därmed indirekt slutkonsumenternas investeringsvilja. Vi har gjort omfattande omstruktureringar i form av neddragningar i personalstyrkan inom delar av affärsområdet Hem och Utemiljö, justeringar av våra försäljningsstrategier och genomlysning av processer”, skriver vd Peter Bäck i rapporten.

Gullberg & Jansson har även affärsområdet ”Professionell Grönyta” som säljer utrustning för skötsel av stads- och parkmiljöer. Även här minskade försäljningen under 2023, men mindre är poolerna.

”Historiskt sett har fjärde kvartalet varit ett starkt kvartal inom Professionell Grönyta då kommuner, kyrkogårdsförvaltningar och fastighetsbolag gjort större investeringar mot slutet av året. I år märkte vi en försiktigare hållning även om vi utifrån rådande marknad hamnade på en acceptabel nivå”, skriver Peter Bäck.

Gullberg & Janssons aktie är noterad på Spotlight har de senaste tre åren fallit med 72 procent. Aktien var dock en raket under 2020 och 2021 då den gick från under tian till nästan 100 kronor.

Gunnar Wrede

Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.