torsdag 25 april 2024

inloggad som

34orna del V: Unga life science-profiler

Rapidus fortsätter den fina utmärkelsen till de 34 bolag som drivs av entreprenörer upp till 34 år unga. I dag lyfter vi fram spännande människor inom life science. På måndag den 21 november hyllar vi dem alla vid ett event i samarbete med PwC. Det går fortfarande att anmäla sig här.

Kushagr Punyani, 31, är medgrundare till två börsnoterade bolag: Spermosens har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermiekvalitet och nu säljs till kliniker för forskningsändamål. Diagonal Bio står på tröskeln till lansering av sin diagnostikplattform. Utöver det har han även grundat vattenreningsföretaget Avsalt.

Jakob Gelberg, 31, och Filip Peters, 30 (i bild), ligger bakom medicinteknikbolaget Acorai som riktar sig till hjärtsjuka patienter. Deras teknik mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan att behöva opereras in. Med hjälp av AI-algoritmer, som ska lära sig att tolka signaler, ska systemet kunna larma flera veckor innan patienten annars själv hade upptäckt problemen. Efter de första positiva kliniska studierna söker bolaget nu 50 miljoner kronor för vidare studier som ska göra produkten redo för marknaden. Jakob Gelberg är också en av grundarna till välgörenhetsappen Bigheart.

Louise Wrange, 30, och hennes VoiceDiagnostic lanserade nyligen den första betaversionen av sitt AI-baserade röstvårdshjälpmedel, baserat på algoritmer som analyserar användarens tal. I en första tillämpning ska tekniken riktas till logopeder, för att individanpassa behandlingen av röstproblem som heshet och rösttrötthet. På sikt är målet att röstanalysen ska kunna användas för tidig diagnosticering av sjukdomar som stämbandscancer, Parkinson och TBE.

Deepak Raina, 33, är disputerad ingenjör och skånsk innovatör med indisk bakgrund . Han är – tillsammans med ett gäng namnkunniga professorer och näringslivsprofiler i regionen – grundare till Moroxite F, där han också är tekniskt ansvarig. Bolaget är baserat på flera års forskning om ett ämne som bland annat kan användas för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in.

Jane Fisher, 31, och Daniella Grassi, 31, är inriktade på forskning om forskning och startade i år Advansci Research Solutions. Bolaget hjälper forskare och uppstartsbolag att nå mer träffsäkra resultat. Metaforskarna har haft hög efterfrågan under sitt första verksamhetsår och har redan anställt två nya konsulter, bland annat en vetenskaplig illustratör.
– Vi växer stadigt, säger Jane Fisher.

Rapidus fortsätter den fina utmärkelsen till de 34 bolag som drivs av entreprenörer upp till 34 år unga. I dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.