tisdag 23 juli 2024

inloggad som

34orna del V: Unga life science-profiler

Rapidus fortsätter den fina utmärkelsen till de 34 bolag som drivs av entreprenörer upp till 34 år unga. I dag lyfter vi fram spännande människor inom life science. På måndag den 21 november hyllar vi dem alla vid ett event i samarbete med PwC. Det går fortfarande att anmäla sig här.

Kushagr Punyani, 31, är medgrundare till två börsnoterade bolag: Spermosens har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermiekvalitet och nu säljs till kliniker för forskningsändamål. Diagonal Bio står på tröskeln till lansering av sin diagnostikplattform. Utöver det har han även grundat vattenreningsföretaget Avsalt.

Jakob Gelberg, 31, och Filip Peters, 30 (i bild), ligger bakom medicinteknikbolaget Acorai som riktar sig till hjärtsjuka patienter. Deras teknik mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan att behöva opereras in. Med hjälp av AI-algoritmer, som ska lära sig att tolka signaler, ska systemet kunna larma flera veckor innan patienten annars själv hade upptäckt problemen. Efter de första positiva kliniska studierna söker bolaget nu 50 miljoner kronor för vidare studier som ska göra produkten redo för marknaden. Jakob Gelberg är också en av grundarna till välgörenhetsappen Bigheart.

Louise Wrange, 30, och hennes VoiceDiagnostic lanserade nyligen den första betaversionen av sitt AI-baserade röstvårdshjälpmedel, baserat på algoritmer som analyserar användarens tal. I en första tillämpning ska tekniken riktas till logopeder, för att individanpassa behandlingen av röstproblem som heshet och rösttrötthet. På sikt är målet att röstanalysen ska kunna användas för tidig diagnosticering av sjukdomar som stämbandscancer, Parkinson och TBE.

Deepak Raina, 33, är disputerad ingenjör och skånsk innovatör med indisk bakgrund . Han är – tillsammans med ett gäng namnkunniga professorer och näringslivsprofiler i regionen – grundare till Moroxite F, där han också är tekniskt ansvarig. Bolaget är baserat på flera års forskning om ett ämne som bland annat kan användas för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in.

Jane Fisher, 31, och Daniella Grassi, 31, är inriktade på forskning om forskning och startade i år Advansci Research Solutions. Bolaget hjälper forskare och uppstartsbolag att nå mer träffsäkra resultat. Metaforskarna har haft hög efterfrågan under sitt första verksamhetsår och har redan anställt två nya konsulter, bland annat en vetenskaplig illustratör.
– Vi växer stadigt, säger Jane Fisher.

Rapidus fortsätter den fina utmärkelsen till de 34 bolag som drivs av entreprenörer upp till 34 år unga. I dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Så väcker du journalistens intresse

  Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

 • …och tre bolag med kapitalbehov

  Ett jordbruksteknikbolag, ett fertilitetsbolag och ett läkemedelsbolag, med den gemensamma nämnaren att bolagen tar in nytt kapital. 

 • Sportscom avbryter satsningen

  Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

 • Spermosens räddas

  Tiden höll på att rinna ut för fertilitetsbolaget Spermosens som har flaggat för kapitalbehov. Nu gör bolaget en nyemission på 29 Mkr. 80 procent av summan är garanterad och ger bolaget ett livsavgörande andrum.

 • Klockan tickar för Spermosens

  Spermosens kapitalbehov är stort och Lundabolaget behöver ta in drygt 40 miljoner kronor de närmsta åren. Vd Ulrik Nilsson är förtegen om framtiden.

 • Acorai fyller på kassan

  Medtechbolaget Acorai i Helsingborg har fyllt på kassan med 45 Mkr genom en riktad nyemission. Men vd och grundare Filip Peters vet redan att ytterligare 200 Mkr kommer att behövas.

 • Bokförlag i Helsingborg växer med förvärv

  Det börsnoterade bokförlaget Hoi Publishing, med redaktion i Helsingborg, köper Lundaförlaget Ekström & Garay. Med affären befäster Hoi sin ställning som Sveriges största hybridförlag.

 • EU-pengar ska ge startups inom fertilitet

  Fertilitetsforskningssamarbetet Reprounion har fått ny EU-finansiering. Nu ska Öresundssamarbetet, vars totala budget uppgår till mer än 300 miljoner kronor, inkludera och initiera innovationsbolag.

 • Stämningen på topp när 34:orna hyllades

  I går presenterade Rapidus årets fem toppkandidater från 34:orna, en förstafemma som lär göra väsen av sig i många år framöver.