söndag 28 april 2024

inloggad som

34orna: Nystart för Tendo efter coronaåret

|  
|  

Lundaföretaget Tendo och dess robothandske stötte, som så många andra, på patrull när coronapandemin slog till i mars. Den pågående investeringsrundan fick pausas och tester med användare ställdes in. Nu börjar företaget, med vd och dubbla 34an Sofie Woge i spetsen, om och söker 20 miljoner kronor för att kunna få ut sin produkt på marknaden.

– Vi har blivit bromsade, men det är verkligen ingen kris som vi inte kan ta oss igenom. Om något har det visat på vår styrka som bolag och team. Vi hade räknat med att stänga en investeringsrunda i våras och hade investerare som ville se användarstudierna innan de skrev på. De studierna fick pausas eftersom patienterna är i riskgrupp för corona. Vi jobbar med ryggmärgsskadade som blivit förlamade vilket även påverkar lungfunktionen, säger Sofie Woge till Rapidus.

I stället har Tendo fått jobba med existerande medel och fokusera på tekniken. En ny sensor har tagits fram, som kan bredda användningen av produkten. Den hann utvärderas tillsammans med en användare med lovande resultat innan studien fick avbrytas, berättar Sofie Woge, som presenterades av Rapidus och PwC som en av 34orna både i fjol och i år, på den första listan dessutom i topp 5.

– Nu hoppas vi försiktigt på att komma igång med studierna igen i början av nästa år och förbereder en ny investeringsrunda. De gamla investerarna är fortfarande intresserade så nu i dagarna ska vi börja söka aktivt igen, säger hon.

Totalt är det 20 miljoner kronor som Tendo siktar på att ta in för att göra klart produkten, introducera den på marknaden och skala upp produktionen. Under tiden arbetar företaget med det regulatoriska arbetet för att få sälja sin robothandske.

– Coronatiden har varit tuff och skapat mycket frustration, men då har vi försökt komma så långt som möjligt med det regulatoriska arbetet. Eftersom vår produkt är specialanpassad så behövs ingen medicinteknisk CE-märkning, men vi behöver fortfarande uppfylla alla krav och göra stora delar av processen. Nu siktar vi på att sälja vår första produkt i slutet av 2021 eller början av 2022, säger Sofie Woge.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget Tendo och dess robothandske stötte, som så många andra, på patrull när coronapandemin slog till i mars. Den pågående […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.