måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Vinnova-miljoner till skånska bolag

Årets Rapidusföretag 2021 Gedea Biotech är ett av de bolag som får nya anslag från Vinnova. I samma utlysning tilldelas Worddiagnostics, Tendo, Neola Medical, Arcede och Iconovo kapital.

Fem skånska projekt tilldelades Vinnova-miljoner när myndigheten meddelade beslut i utlysningen ”Swelife och Medtech4Health – Samverkansprojekt för bättre hälsa hösten 2022”.

Gedea Biotech får 3 miljoner kronor för att samarbeta med Danderyds sjukhus, Huddinge sjukhus och Karolinska institutet. De ska genomföra en klinisk studie av Gedeas antibiotikafria behandling av vaginala svampinfektioner. Det är också den andra tillämpningen av Gedeas produkt, vaginaltabletten Phyph. Den har tidigare genomgått lyckade studier i behandling av bakteriell vaginos.

– Vi arbetar parallellt med båda indikationerna, men den här studien ska titta specifikt på svampinfektion. I tidigare studier har vi sett positiva effekter på patienter med svampinfektion, nu ska vi verifiera de effekterna, säger Gedeas vd Annette Säfholm till Rapidus.

First North-bolaget Neola Medical beviljas samtidigt hälften så mycket för ett forskningsprojekt i samarbete med Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet. Här handlar det om en medicinteknisk produkt för kontinuerlig lungövervakning av för tidigt födda barn. Bolaget hoppas att en utveckling av produkten även ska kunna användas på större barn under intensivvård och operation.

”Vinnova har möjliggjort vårt nya forskningssamarbete som syftar till att skapa förutsättningar för att teknologin även når andra viktiga patientgrupper”, skriver Neola Medicals vd Hanna Sjöström i ett pressmeddelande.

Arcede Pharma och Iconovo ska också samarbeta med Lunds universitet. Trion tilldelas 2 miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen med Arcedes läkemedelskandidat mot astma och KOL, som ska testas i en av Iconovos inhalatorer.

Både Tendo, som utvecklar en robothandske för personer med begränsad handfunktion, och Worddiagnostics, som tar fram ett diagnosticerings- och behandlingsstöd för psykisk ohälsa, tilldelas 3 miljoner kronor för sina respektive samverkansprojekt.

Emiliano Strauss

Årets Rapidusföretag 2021 Gedea Biotech är ett av de bolag som får nya anslag från Vinnova. I samma utlysning tilldelas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad