fredag 19 april 2024

inloggad som

Robothandske greppar efter nytt kapital

|  
|  

Lundabaserade Tendo behöver nya pengar och genomför en företrädesemission inför lanseringen av sin robothandske.

Tendo OneGrip, som är medicinteknikbolaget Tendos första produkt, är en handske med ett integrerat exoskelett. Det är en stödstruktur på utsidan av kroppen, som assisterar personer med begränsad handfunktion till följd av en ryggmärgsskada.

Tendo noterades på Spotlight förra året och genomför nu en företrädesemission som initialt uppgår till högst 9,4 miljoner kronor före transaktionskostnader. Vid fullteckning av företrädesemissionen och fullt nyttjande av teckningsoptioner tillförs Tendo ytterligare cirka 7,5 miljoner före transaktionskostnader.

– Vid en fulltecknad företrädesemission och fullt nyttjande av teckningsoptionerna avser vi att optimera Tendo OneGrip, påbörja klinisk studie för CE-märkning och bearbeta marknaden inför en bredare kommersialisering, säger Tendos vd Sofie Woge, en av Rapidus fleråriga 34or.

Hon grundade Tendo 2016 och är i dag huvudägare med ett 20-procentigt innehav. Hon räknar med en viss utspädning av sitt innehav beroende på hur teckningsgraden i företrädesemissionen faller ut.

– Det är klart att det är tråkigt att förlora en ägarandel. Samtidigt är det här min stora passion och jag har hellre ett mindre ägande i ett bolag som drivs framåt än ett stort ägande i ett bolag som står stilla, säger Sofie Woge.

Tendo står inför en marknadslansering och bolaget har en övergripande finansiell målsättning om att år 2027 ha en omsättning om cirka 100 miljoner. Målet baseras på en successiv försäljningsökning varje år från årets lansering.

Martin Linderoth

Lundabaserade Tendo behöver nya pengar och genomför en företrädesemission inför lanseringen av sin robothandske. Tendo OneGrip, som är medicinteknikbolaget Tendos […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.