fredag 19 april 2024

inloggad som

Tendo tar in 15 miljoner för att få ut robothandske på marknaden

|  
|  

Lundaföretaget Tendos robothandske närmar sig marknaden. Just nu är Tendo, med vd Sofie Woge i spetsen, i Kobe i Japan för att visa sin produkt för 5.000 deltagare på branschorganisationen ISPO:s världskongress.

– Bland 700 sökande blev vi utvalda att presentera både själva tekniken och processen, hur vi jobbar med användarna. Vi åker tillsammans med representanter för danska Hornbaek, som är en specilistklinik för ryggmärgskador, och för robotklustret OdenseRobotics, för att visa hur vi jobbat tvärvetenskapligt, säger Sofie Woge till Rapidus.

Hemma i Sverige söker Tendo 15 miljoner i nytt kapital. Robothandsken ska hjälpa människor med grepprelaterade problem och fokus ligger främst på individer som är förlamade efter en ryggmärgsskada. På sikt ska den även hjälpa människor som drabbats av en stroke, reumatism eller andra sjukdomar. Nu återstår några sista utvecklingssteg för att göra den marknadsredo och att få den klassad som medicintekniskt hjälpmedel.

– Just nu jobbar vi på den sista prototypen som ska bli en säljbar produkt. Det finns alltid flera aspekter som kan påverka nu såsom medicinklassningen, men vi planerar att vara färdiga redan nästa år. Vi har precis börjat söka nytt kapital och har kontakt med några intresserade investerare, så delar av kapitalet ser det redan väldigt lovande ut för, säger Sofie Woge.

Tendo har i dag fyra heltidsanställda och en projektanställd medarbetare.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget Tendos robothandske närmar sig marknaden. Just nu är Tendo, med vd Sofie Woge i spetsen, i Kobe i Japan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.