torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Tendo tar in 15 miljoner för att få ut robothandske på marknaden

|  
|  

Lundaföretaget Tendos robothandske närmar sig marknaden. Just nu är Tendo, med vd Sofie Woge i spetsen, i Kobe i Japan för att visa sin produkt för 5.000 deltagare på branschorganisationen ISPO:s världskongress.

– Bland 700 sökande blev vi utvalda att presentera både själva tekniken och processen, hur vi jobbar med användarna. Vi åker tillsammans med representanter för danska Hornbaek, som är en specilistklinik för ryggmärgskador, och för robotklustret OdenseRobotics, för att visa hur vi jobbat tvärvetenskapligt, säger Sofie Woge till Rapidus.

Hemma i Sverige söker Tendo 15 miljoner i nytt kapital. Robothandsken ska hjälpa människor med grepprelaterade problem och fokus ligger främst på individer som är förlamade efter en ryggmärgsskada. På sikt ska den även hjälpa människor som drabbats av en stroke, reumatism eller andra sjukdomar. Nu återstår några sista utvecklingssteg för att göra den marknadsredo och att få den klassad som medicintekniskt hjälpmedel.

– Just nu jobbar vi på den sista prototypen som ska bli en säljbar produkt. Det finns alltid flera aspekter som kan påverka nu såsom medicinklassningen, men vi planerar att vara färdiga redan nästa år. Vi har precis börjat söka nytt kapital och har kontakt med några intresserade investerare, så delar av kapitalet ser det redan väldigt lovande ut för, säger Sofie Woge.

Tendo har i dag fyra heltidsanställda och en projektanställd medarbetare.

Niclas Lindstrand

Lundaföretaget Tendos robothandske närmar sig marknaden. Just nu är Tendo, med vd Sofie Woge i spetsen, i Kobe i Japan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.