onsdag 6 december 2023

inloggad som

Malmö universitets holdingbolag försenas…

I fjol startade Malmö Universitet sitt holdingbolag och förhoppningen var en rivstart med en investering redan första året. Så har dock inte blivit fallet, verksamheten är ännu inte igång.

– Två saker var viktigare än tidsfaktorn: att få en bra styrelse och att ha kapital i bolaget. Nu har vi en styrelse som fått klartecken från utbildningsdepartementet att föra över mer pengar från forskningsanslag till holdingbolaget, säger vicerektor Charlotte Ahlgren Moritz till Rapidus.

Både den föreslagna styrelsen och kapitaltillskottet ska godkännas av universitetsstyrelsen vid dess möte i juni. Under fjolåret hade bolaget bara ett kapital på 1,5 miljoner kronor, men nu kan ytterligare 8,5 miljoner flyttas till bolaget. Charlotte Ahlgren Moritz säger att holdingbolaget fyller ett tomrum bland de investeringsformer som finns i dag.

– Å ena sidan finns det filantroper som ger gåvor, å andra sidan riskkapitalbolag som vill ha något tillbaka. Mellan de ytterligheterna växer det fram något som kallas impact investing, att investera för att bidra till samhället på ett positivt sätt och få lägre avkastning – eller ingen alls. Det är där MaU Holding ska vara, som det första svenska holdingbolaget på ett universitet som fokuserar på impact investing.

Redan i år lär det dock inte bli någon första investering för MaU Holding.

– Förra gången ni frågade så var jag mer optimistisk. Men det finns redan intressanta projekt på MaU som holdingbolaget skulle kunna gå in i. Jag hoppas att den första investeringen sker under 2020, då har vi både individerna och strukturen på plats, säger Charlotte Ahlgren Moritz.

Niclas Lindstrand

I fjol startade Malmö Universitet sitt holdingbolag och förhoppningen var en rivstart med en investering redan första året. Så har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad