onsdag 19 mars 2025

inloggad som

Malmö universitets holdingbolag försenas…

I fjol startade Malmö Universitet sitt holdingbolag och förhoppningen var en rivstart med en investering redan första året. Så har dock inte blivit fallet, verksamheten är ännu inte igång.

– Två saker var viktigare än tidsfaktorn: att få en bra styrelse och att ha kapital i bolaget. Nu har vi en styrelse som fått klartecken från utbildningsdepartementet att föra över mer pengar från forskningsanslag till holdingbolaget, säger vicerektor Charlotte Ahlgren Moritz till Rapidus.

Både den föreslagna styrelsen och kapitaltillskottet ska godkännas av universitetsstyrelsen vid dess möte i juni. Under fjolåret hade bolaget bara ett kapital på 1,5 miljoner kronor, men nu kan ytterligare 8,5 miljoner flyttas till bolaget. Charlotte Ahlgren Moritz säger att holdingbolaget fyller ett tomrum bland de investeringsformer som finns i dag.

– Å ena sidan finns det filantroper som ger gåvor, å andra sidan riskkapitalbolag som vill ha något tillbaka. Mellan de ytterligheterna växer det fram något som kallas impact investing, att investera för att bidra till samhället på ett positivt sätt och få lägre avkastning – eller ingen alls. Det är där MaU Holding ska vara, som det första svenska holdingbolaget på ett universitet som fokuserar på impact investing.

Redan i år lär det dock inte bli någon första investering för MaU Holding.

– Förra gången ni frågade så var jag mer optimistisk. Men det finns redan intressanta projekt på MaU som holdingbolaget skulle kunna gå in i. Jag hoppas att den första investeringen sker under 2020, då har vi både individerna och strukturen på plats, säger Charlotte Ahlgren Moritz.

Niclas Lindstrand

I fjol startade Malmö Universitet sitt holdingbolag och förhoppningen var en rivstart med en investering redan första året. Så har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.


  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Golvbygget står och stampar

    Small Cap Partners konsolideringsprojekt, golvläggningskoncernen Inarea, omsätter nu uppemot 3 miljarder kronor med lönsamhet. Men planerna på börsnotering får vänta.

  • Affärsänglarna i konkurs

    Det kontroversiella investeringsbolaget Affärsänglarna i Malmö AB har försatts i konkurs av grundaren själv, Sami Sulieman. Aktieägarna riskerar blir lottlösa, enligt konkursförvaltaren.