torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Utbildningsledaren: ”Jag tror vi lägger ner”

Tidigare i veckan rapporterade Rapidus att Myndigheten för Yrkeshögskolan gett Malmöskolan avslag på samtliga 14 ansökningar om utbildningar inför höstterminen. Efter att ha omprövat fastställer nu myndigheten beslutet som troligen innebär slutet för Malmö Yrkeshögskola.

Myndigheten för Yrkeshögskolan meddelade i veckan först att de skulle ompröva samtliga beslut efter att ny information inkommit. Enligt Peter Gustavsson Lidman, myndighetens chef för enheten Analys och ansökan, hade företagets kreditvärdighet först visat sig bristande, men sedan ändrats till det bättre.

– Då gick vi vidare och gjorde konkurrerande prövningar, där vi ställde varje enskild ansökan mot alla andra ansökningar vi fått in. Vi gjorde bedömningen att det finns andra utbildningar som bättre tillgodoser arbetslivets behov och beviljar därför inte Yrkeshögskolan i Malmös ansökningar, säger Peter Gustavsson Lidman till Rapidus.

Han uppger att det inte handlar om bristande förtroende för utbildaren i stort utan att varje enskild utbildningsansökan prövats var för sig. Men Claes Magnusson, utbildningsledare på Malmö Yrkeshögskola, misstänker att det är mer personligt.

– Varenda ansökan nekas och bara med hänvisning till andra utbildningar, inom andra områden på andra platser. Det är ju rena trakasserier, säger Claes Magnusson.

Ansökningarna gällde dels upprepningar av utbildningar som tidigare beviljats, dels inom nya områden som digital turism och avancerad mobilspelsutveckling. Avslagen har olika motiveringar och Claes Magnusson reagerar speciellt på en om att utbildningarna inte har en tillräckligt stark koppling till arbetslivet i regionen.

– Alla våra utbildningar och ansökningar har tagits fram i samråd med näringslivet! De har kämpat för att hitta krystade skäl att avslå varenda utbildning. Vår distansutbildning i mobil handel avslogs för att arbetstillfällena var mest i Skåne. Vår utbildning inom digital turism avslogs för att företaget som ville ha flest praktikanter finns i Berlin. I grundutbildningar med mycket praktikplatser hade vi ”för lite medfinansiering från arbetslivet” och i vidareutbildningar med hög medfinansiering hade för få praktikplatser, säger han.

Skolan hade i höstas sju klasser med omkring 200 studerande sammanlagt. I höst blir det bara fyra klasser – då alltså inom utbildningar som påbörjats under innevarande läsår – och omkring 120 elever som troligen blir skolans sista kull.

– Oj vad besviken jag är! Jag har jobbat i 30 år med vuxenutbildningar och bara fått skit från den här myndigheten. Nu ska vi se till att de utbildningar som körs blir de bästa vi haft och sedan tror jag vi lägger ner, säger Claes Magnusson.

Emiliano Strauss

Tidigare i veckan rapporterade Rapidus att Myndigheten för Yrkeshögskolan gett Malmöskolan avslag på samtliga 14 ansökningar om utbildningar inför höstterminen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.