fredag 17 maj 2024

inloggad som

Nystart för omskriven apputbildning

Malmö Yrkeshögskola har fått klartecken att återigen dra igång sin utbildning i programmering av mobilappar. Dessutom expanderar skolan till Helsingborg och E-commerce Park, där skolan kommer att lansera en utbildning i mobil handel.

Förra året tvingades Malmö Yrkeshögskola stoppa sin utbildning i programmering av mobilappar. Skolans rektor Claes Magnusson rasade mot Myndigheten för yrkeshögskolan, som ansåg att de studenter som ska gå utbildningarna måste ha teknisk bakgrund med förkunskapskrav inom programmering.

Claes Magnusson– Myndighetens ställningstagande gick helt på tvärs mot näringslivets önskemål. Vi vet att arbetsmarknaden efterfrågar studenter som har en bakgrund inom allt från informationshantering till marknadsföring. Det tyckte inte myndigheten då, men nu verkar de ha tänkt om, säger rektor Claes Magnusson till Rapidus.

Tillstånd att driva yrkesutbildningar ges på två år, vilket tvingade Malmö Yrkeshögskola att under hösten gå på sparlåga. Endast två utbildningar kördes vidare. Även i den här omgången fick majoriteten av de 18 utbildningar som skolan ansökte om avslag.

– Vi har fått avslag på våra planer att lansera yrkesutbildningar på Gotland, i Göteborg och Stockholm. Synd, för det är alltid 4-5 stockholmare som pendlar till våra utbildningar i Skåne, säger Claes Magnusson.

Expansionen till Helsingborg har dock fått grönt ljus. Satsningen i Helsingborg sker under varumärket Skånes Yrkeshögskola och planeras att hållas i E-commerce Park of Sweden i Helsingborg, en nystartad företagspark inom e-handel som Rapidus kunde berätta om i december.

Bokslutet för Malmö Yrkeshögskola är ännu inte klart, men Claes Magnusson uppger att omsättningen under 2014 var omkring sju miljoner kronor.

Anders Frick

Malmö Yrkeshögskola har fått klartecken att återigen dra igång sin utbildning i programmering av mobilappar. Dessutom expanderar skolan till Helsingborg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]