torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Göteborg stoppar känd apputbildning från Malmö

Malmö Yrkeshögskola stoppas från att etablera sin apputbildning i Göteborg. Rektor Claes Magnusson menar att såväl tjänstemän som politiker sätter käppar i hjulet och har nu anmält Göteborgs stad till Konkurrensverket. Dessutom har han stämt staden för namnintrång — och snabbt fått en motstämning på halsen. 

Sedan ett par år tillbaka arrangerar det privatägda bolaget Malmö Yrkeshögskola utbildningar i apputveckling för surfplattor och mobiltelefoner enligt kraven för yrkeshögskoleutbildning. Verksamheten omfattar i dag 80 studenter och är nominerad till Malmö stads näringslivspris inom kategorin kreativa näringar.

För två år sedan öppnades en filial i Stockholm och sedan förra våren finns bifirman Göteborgs Yrkeshögskola registrerad. Men planen att arrangera tvååriga yrkesutbildningar i Göteborg har stött på patrull. För det krävs nämligen att utbildningsinstitutet har med en representant från kommunen i ledningsgruppen.

Göteborgs stadsledningsstab avslog Claes Magnussons begäran om att få en representant, med hänvisning till att staden inte hade möjlighet till detta. Därmed kan inte Göteborgs Yrkeshögskola ens ansöka om att bedriva utbildning.

— Varken i Malmö eller Stockholm har det varit något problem. Det hela är mycket märkligt och bland annat därför anmälde vi dem till Konkurrensverket, säger Claes Magnusson, som även var med grundade utbildningskoncernen AcadeMedia på 1990-talet.

Annika Andersson, planeringsledare på stadsledningsstaben i Göteborg, menar å sin sida att det aldrig brukar vara några problem när någon aktör vill etablera verksamhet i staden, men att bland annat semestertider och Claes Magnussons bestämda attityd komplicerade saken.

— Claes gav oss helt inte tillräckliga förutsättningar för att kunna hjälpa honom. Den som är förvaltningsansvarig ville ha mer information om vad utbildningen innehöll, vilket Claes aldrig gav oss. Nu får vi vårt agerande provat av Konkurrensverket, vilket är bra, säger Annika Andersson.

Under hösten har konflikten fördjupats ytterligare då Claes Magnusson stämt Göteborg stad för firmaintrång, eftersom de bytt namn på sin egen verksamhet inom yrkeshögskoleutbildningar från KY-Akademin till Yrkeshögskolan Göteborg.

— Göteborgs stad är Sveriges största aktör på yrkeshögskoleområdet. Staden gör det här enbart för att skrämma bort oss, säger Claes Magnusson till Rapidus. 

Göteborgs stad har svarat med en motstämning. I sin stämningsansökan skriver kommunen bland annat att firmanamnet Göteborgs Yrkeshögskola är vilseledande då det kan få folk att tro att bolaget har särskilt tillstånd att bedriva yrkeshögskoleverksamhet i Göteborg.

Anders Frick

Malmö Yrkeshögskola stoppas från att etablera sin apputbildning i Göteborg. Rektor Claes Magnusson menar att såväl tjänstemän som politiker sätter käppar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.