fredag 26 april 2024

inloggad som

Vinnova satsar på bildanalysteknik från Malmö

Malmöbolaget Katam har fått Vinnovastöd på 1,1 miljoner kronor till ett projekt som ska integrera bolagets teknik för bildanalys av skog i drönare.

Projektet görs i samarbete med Matematikcentrum vid LTH, som samarbetat nära Katam sedan start 2015. Även Skogsstyrelsen och Linnéuniversitetet medverkar, likaså ett antal skogsbolag såsom Södra Skogsägarna.

Tillsammans ska de skala upp Katams teknik – som i dag är anpassad för att analysera mindre provytor i skogar med en mobilkamera– och integrera den i drönare för att kunna analysera hela skogar.

– Skogsbruket håller på att utvecklas till precisionsskogsbruk där man vill ha koll på varje enskilt träd. Vår teknik ger kompletta 3D-modeller av skogen och innehåller samtidigt information om varje träd, som till exempel ålder, höjd och diameter, säger Krister Tham, medgrundare och vd på Katam.

Bolagets mjukvara använder sig av 3D-bilder och analyserar dessa med hjälp av AI-teknik. Det rör sig om djupinlärningsteknik, eller ”deep learning”, där mjukvaran lär sig dra slutsatser om till exempel ett träd utifrån olika karaktäristiska i en bild.

– Vår dröm har från början varit att återskapa hela skogsbestånd och skogar i 3D, men vi började med att applicera metoden på mindre provytor med hjälp av mobilkameran. Den idén gick snabbare än vad vi trodde att realisera, säger han.

Bolaget planerar att inom kort lansera mobilverktyget som blir deras första produkt. Krister Tham är tillsammans med Linus Mårtensson – medgrundare, teknisk chef och vice vd som dessutom var med i Rapidus lista över 31 unga skånska talanger – huvudägare. Båda har bakgrund från Sony Mobile.

Katam sysselsätter ett tiotal personer och omsätter runt två miljoner kronor. Det aktuella projektet är Skånes enda representant i Vinnovas nya satsning på ”framtidens drönare”. Sammanlagt investeras 30 miljoner kronor i 23 projekt.

Emiliano Strauss

Malmöbolaget Katam har fått Vinnovastöd på 1,1 miljoner kronor till ett projekt som ska integrera bolagets teknik för bildanalys av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.