söndag 14 april 2024

inloggad som

Malmö blir bas när Capio tar upp kampen med Min Doktor

Fyra vårdcentraler i Malmö agerar pilot när Capio satsar på att digitalisera patienternas möte med primärvården. För att sköta arbetet är den börsnoterade miljardkoncernen i färd med att bygga upp dotterbolaget Capio Online i Malmö.

Sedan i somras kan de inskrivna på Capios fyra vårdcentraler i Malmö få diagnos och behandling för enklare hudbesvär och lättare infektioner genom att chatta med en doktor. Svårare fall slussas vidare till ett traditionellt, fysiskt besök hos läkaren.

Förfarandet är i princip detsamma som för tungt uppbackade Malmöbolaget Min Doktor, som tagit in över 300 miljoner kronor från bland andra EQT, och konkurrenten Kry i Stockholm. Men i Capios fall får patienten först svara på ett antal frågor som väljs ut med en algoritm. För den tekniken står Stockholmsbaserade uppstartsbolaget Doctrin, som Capio gick in i som delägare i under vintern.

– Min Doktor och Kry kommer från tekniksidan, vi kommer från vårdsidan och har många fysiska vårdenheter. Tanken är att det här ska komplettera de fysiska enheterna och göra att man vill lista sig på Capios vårdcentraler, säger Capio Onlines vd Towa Jexmark till Rapidus.

När verksamheten drog igång i mars var hon ensam i Malmöbolaget, i dag är de sju anställda. Senaste tillskottet är Sören Meelby, tills nyligen marknadschef för Lundabolaget Apptus som är inriktat på teknik för e-handel.

– Under oktober rullar vi ut det här till Capios alla 17 vårdcentraler i Skåne. Stockholm blir första steget efter Skåne och på sikt ska vi ha detta i alla 84 vårdcentraler i Sverige, säger Towa Jexmark.

Parallellt arbetar Capio och Doctrin på nästa tekniksteg i ett Vinnovafinansierat projekt som även inkluderar Lunds universitet och KTH. Syftet är att utveckla ett beslutsstödssystem för läkarna som automatiskt kan ge förslag på behandling.

Capio har över 12.000 anställda och vårdinrättningar i Norden, Tyskland och Frankrike. Senaste halvåret omsatte koncernen 7,8 miljarder kronor, en knapp ökning mot samma period 2016.

Erik Olausson

Fyra vårdcentraler i Malmö agerar pilot när Capio satsar på att digitalisera patienternas möte med primärvården. För att sköta arbetet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.