fredag 26 juli 2024

inloggad som

Malmö blir bas när Capio tar upp kampen med Min Doktor

Fyra vårdcentraler i Malmö agerar pilot när Capio satsar på att digitalisera patienternas möte med primärvården. För att sköta arbetet är den börsnoterade miljardkoncernen i färd med att bygga upp dotterbolaget Capio Online i Malmö.

Sedan i somras kan de inskrivna på Capios fyra vårdcentraler i Malmö få diagnos och behandling för enklare hudbesvär och lättare infektioner genom att chatta med en doktor. Svårare fall slussas vidare till ett traditionellt, fysiskt besök hos läkaren.

Förfarandet är i princip detsamma som för tungt uppbackade Malmöbolaget Min Doktor, som tagit in över 300 miljoner kronor från bland andra EQT, och konkurrenten Kry i Stockholm. Men i Capios fall får patienten först svara på ett antal frågor som väljs ut med en algoritm. För den tekniken står Stockholmsbaserade uppstartsbolaget Doctrin, som Capio gick in i som delägare i under vintern.

– Min Doktor och Kry kommer från tekniksidan, vi kommer från vårdsidan och har många fysiska vårdenheter. Tanken är att det här ska komplettera de fysiska enheterna och göra att man vill lista sig på Capios vårdcentraler, säger Capio Onlines vd Towa Jexmark till Rapidus.

När verksamheten drog igång i mars var hon ensam i Malmöbolaget, i dag är de sju anställda. Senaste tillskottet är Sören Meelby, tills nyligen marknadschef för Lundabolaget Apptus som är inriktat på teknik för e-handel.

– Under oktober rullar vi ut det här till Capios alla 17 vårdcentraler i Skåne. Stockholm blir första steget efter Skåne och på sikt ska vi ha detta i alla 84 vårdcentraler i Sverige, säger Towa Jexmark.

Parallellt arbetar Capio och Doctrin på nästa tekniksteg i ett Vinnovafinansierat projekt som även inkluderar Lunds universitet och KTH. Syftet är att utveckla ett beslutsstödssystem för läkarna som automatiskt kan ge förslag på behandling.

Capio har över 12.000 anställda och vårdinrättningar i Norden, Tyskland och Frankrike. Senaste halvåret omsatte koncernen 7,8 miljarder kronor, en knapp ökning mot samma period 2016.

Erik Olausson

Fyra vårdcentraler i Malmö agerar pilot när Capio satsar på att digitalisera patienternas möte med primärvården. För att sköta arbetet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.