måndag 29 april 2024

inloggad som

Mincbolag växer och lanserar ny uppkopplad produkt

Ett av de största Mincbolagen, Arduino Verkstad, har på två år dubblat personalstyrkan till 14 programmerare och IT-designer. Inom kort lanseras en ny Malmöutvecklad produkt över hela världen inom segmentet Internet of Things – uppkopplade vardagsprodukter. Detaljer om produkten är än så länge hemliga.

David Cuartielles Ruiz, vd för Arduino Verkstad, är medgrundare av det första bolaget i Arduinogruppen som startades för tio år sedan i Italien.

Arduino Verkstad bildades 2013 i Malmö och är det senaste bolaget i företagsgruppen som nu består av sex bolag. Övriga finns i USA, Indien, Schweiz och Ungern. Hela gruppen sysselsätter 60 personer.

Arduino utvecklar och säljer generiska, open source-baserade programmerbara kretskort som exempelvis har wifi och bluetooth inbyggt från start.

Företag som Samsung, Microsoft och Intel använder dessa som avancerade delkomponenter i sina produkter, ofta när prototyper tas fram. Ett exempel är prototypen till en av de första avancerade smarta klockorna, Pebble Smartwatch, berättar David Cuartielles Ruiz.

Komponenterna köps även av den teknikintresserade allmänheten som använder dem vid egna konstruktioner, som egna små robotar, fjärrkontroller och annat.

Utöver det utvecklar Malmöföretaget även utbildningspaket i form av lektioner och programvara som riktar sig till lärare och privatpersoner.

– Malmöbolagets största försäljningsandel är inom denna kategori, kundanpassade utbildningsprodukter. Hittills har 13.000 studenter i 450 skolor runt om i Europa och Amerika fått tillgång till utbildningspaketen, säger David Cuartielles Ruiz.

Paketen består av utbildningsprogram, nätbaserad kundtjänst och dokumentation tillsammans med Arduinos kretskort.

Arduino Verkstad i Malmö har de senaste åren omsatt runt fem miljoner kronor per år.

Elisabet Ottosson

Ett av de största Mincbolagen, Arduino Verkstad, har på två år dubblat personalstyrkan till 14 programmerare och IT-designer. Inom kort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.