fredag 26 april 2024

inloggad som

Statligt forskningsinstitut miljonsatsar på nanofabrik i Lund…

Som Rapidus rapporterade i februari går Region Skåne in med fyra miljoner kronor till utvecklingen av en pilotfabrik för nanoteknik i Lund. Nu står det klart att även Rise, statens ägarbolag för industriforskningsinstitut, går in lika mycket kapital i projektet ProNano.

På samma sätt som finansieringen från Region Skåne är kapitalet från Rise tänkt att spridas ut under 2016 och 2017.

Förra året pågick en förstudie för projektet om en framtida nanofabrik i Lund, ledd av CellaVisions förra vd Yvonne Mårtensson och finansierad av Region Skåne och Vinnova. Tanken är att ProNano ska fungera som en brygga mellan forskning och industrin, och verka som en infrastruktur mellan ESS och MAX IV.

Med de nya finansieringarna går projektet in i en ny fas, och nästa steg för Rise blir att tillsammans med övriga finansiärer tillsätta en projektledare

– För det krävs ytterligare finansiering, där vi hoppas att Vinnova kan vara med. Vi hoppas komma i gång med det här före sommaren, säger Olof Sandberg till Rapidus.

Strax innan påsk aviserades att ett avtal slutits mellan Rise och Lunds universitet. Avtalet kom till för att sätta ramar inför kommande samarbeten mellan organisationerna, med start i ProNano och även molninstitutet Mapci.

– Vi börja i änden med ProNano och Mapci på IT-sidan, men så är vi också intresserade av att involvera oss i Max IV i samband med Lunds universitet. Avtalet reglerar bara hur vi ska samarbeta hur vi ska fördela kostnader, så att vi får ett ramverk och kan samarbeta, säger Olof Sandberg, chefsstrateg på Rise.

Rise har i dag runt 50 personer i Lund som arbetar inom dotterbolaget SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, och ytterligare cirka 20 personer knutna till dotterbolaget Sics på Ideon.

Hanna Sigeman

Som Rapidus rapporterade i februari går Region Skåne in med fyra miljoner kronor till utvecklingen av en pilotfabrik för nanoteknik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.