lördag 27 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Anotos vd Stein Revelsby…

Stein Revelsby… som köper resterande delar av intressebolagen Destiny Wireless, We-Inspire och Pen Generations för runt 80 miljoner kronor. Betalningen sker med egna aktier.

Alla tre bolagen är stora licenstagare till Anotos teknologi med digitala pennor. Varför väljer ni att köpa upp dem?

– Vi får mer direkt kontroll och mindre risk för intressekonflikter. Vi får även bättre marginaler totalt sett. Det största förvärvet är Pen Generations, dit lite mer än hälften av köpeskillingen går. Bolaget har bra fart i Korea och Kina inom skolsektorn.

Hur många anställda följer med i uppköpen?

– Två anställda i Österrike, 20 anställda i Storbritannien och 15-20 i Korea.

Påverkar affärerna verksamheten i Lund?

– Nej. Här har vi fortsatt center för utveckling och forskning samt försäljning och affärsutveckling i Europa. Vi har anställt en del som tidigare varit konsulter hos oss och är knappt 50 anställda i Lund.

Ni lanserar även en egen 55-tumsskärm där man ska kunna skriva med Anoto-pennor direkt på skärmen. Hur funkar det?

– Det är tryckkänsliga skärmar där vårt prickmönster byggs in i glaset. Vi har planer på skärmar från 55 tum och uppåt. Första leveransen blir i början på april.

Vad under 2015 är du mest nöjd, och missnöjd, med?

– Jag är väldigt nöjd med att vi utvecklat vår produktportfölj och står väl rustade för framtiden. Minst nöjd är jag med att det kostat så mycket pengar.

2015 ökade Anoto omsättningen med 38 procent till 193 miljoner kronor. Förlusterna efter skatt ökade samtidigt med 73 procent till -109 miljoner, bland annat efter tunga utvecklingskostnader från ett samarbetsavtal med HP.

Erik Olausson

… som köper resterande delar av intressebolagen Destiny Wireless, We-Inspire och Pen Generations för runt 80 miljoner kronor. Betalningen sker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.