fredag 19 april 2024

inloggad som

Sony Mobile blir kvar i Lund – men lämnar delar av sin fastighet

Någon flytt av verksamheten till Malmö blir det inte för Sony Mobile, som just skrivit på ett nytt hyresavtal för Glasgow-huset i nordöstra Lund. Däremot lämnar mobiljätten 10.000 kvadratmeter i fastigheten, yta som Vasakronan nu måste fylla med nya hyresgäster.

Det var förra hösten som medieuppgifter gjorde gällande att Sony Mobile övervägde att flytta hela sin verksamhet med 1.200 anställda till Hyllie i södra Malmö. Som huvudskäl angavs ett krympande lokalbehov i spåren av neddragningarna.

2016 lämnade Sony det rostbruna Greenland-huset och koncentrerade verksamheten helt till den svart-vita Glasgow-fastigheten. Med det nya hyresavtalet, som börjar gälla nästa sommar, reducerar mobiljätten sina hyreskostnader ytterligare och lämnar 10.000 av Glasgow-husets 27.000 kvadratmeter.

” Vi har sedan cirka 18 månader tillbaka redan lämnat två våningsplan i en av flyglarna. Utöver det återgår nästa sommar matsal, café samt delar av källarutrymmena till Vasakronan. Vi ser löpande över våra lokalbehov och i slutänden bedömde vi att Glasgowbyggnaden i Lund var det bästa för oss”, skriver Sony Mobiles kommunikationschef Kajsa Petersson i ett mejl till Rapidus.

Greenland och Glasgow byggdes specifikt för dåvarande Sony Ericsson då personalstyrkan bara växte i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Greenland-huset hyser i dag Mobile Heights Center med hyresgäster som Sigma Connectivity, Schneider Electric och Precise Biometrics.

Enligt Ivana Stankovic på Vasakronan återstår cirka 5.000 kvadratmeter i Mobile Heights Center att hyra ut, bland annat efter att den tidigare hyresgästen Anoto stängt sitt Lundakontor. Hon vill i dagsläget inte säga vilka planer Vasakronan har för ytan som Sony Mobile lämnar i Glasgow-fastigheten.

Erik Olausson

Någon flytt av verksamheten till Malmö blir det inte för Sony Mobile, som just skrivit på ett nytt hyresavtal för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.