fredag 26 juli 2024

inloggad som

Sony Mobile blir kvar i Lund – men lämnar delar av sin fastighet

Någon flytt av verksamheten till Malmö blir det inte för Sony Mobile, som just skrivit på ett nytt hyresavtal för Glasgow-huset i nordöstra Lund. Däremot lämnar mobiljätten 10.000 kvadratmeter i fastigheten, yta som Vasakronan nu måste fylla med nya hyresgäster.

Det var förra hösten som medieuppgifter gjorde gällande att Sony Mobile övervägde att flytta hela sin verksamhet med 1.200 anställda till Hyllie i södra Malmö. Som huvudskäl angavs ett krympande lokalbehov i spåren av neddragningarna.

2016 lämnade Sony det rostbruna Greenland-huset och koncentrerade verksamheten helt till den svart-vita Glasgow-fastigheten. Med det nya hyresavtalet, som börjar gälla nästa sommar, reducerar mobiljätten sina hyreskostnader ytterligare och lämnar 10.000 av Glasgow-husets 27.000 kvadratmeter.

” Vi har sedan cirka 18 månader tillbaka redan lämnat två våningsplan i en av flyglarna. Utöver det återgår nästa sommar matsal, café samt delar av källarutrymmena till Vasakronan. Vi ser löpande över våra lokalbehov och i slutänden bedömde vi att Glasgowbyggnaden i Lund var det bästa för oss”, skriver Sony Mobiles kommunikationschef Kajsa Petersson i ett mejl till Rapidus.

Greenland och Glasgow byggdes specifikt för dåvarande Sony Ericsson då personalstyrkan bara växte i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Greenland-huset hyser i dag Mobile Heights Center med hyresgäster som Sigma Connectivity, Schneider Electric och Precise Biometrics.

Enligt Ivana Stankovic på Vasakronan återstår cirka 5.000 kvadratmeter i Mobile Heights Center att hyra ut, bland annat efter att den tidigare hyresgästen Anoto stängt sitt Lundakontor. Hon vill i dagsläget inte säga vilka planer Vasakronan har för ytan som Sony Mobile lämnar i Glasgow-fastigheten.

Erik Olausson

Någon flytt av verksamheten till Malmö blir det inte för Sony Mobile, som just skrivit på ett nytt hyresavtal för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.