torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Anoto stänger decimerat Lundakontor

Det senaste året har Anoto halverat personalstyrkan vid huvudkontoret i Lund, där bolaget grundades på 1990-talet. Nu får de sista anställda i Skåne gå då kontoret stängs helt.

Även ett mindre kontor i Norrköping stängs ned, meddelar det börsnoterade bolaget på fredagsmorgonen. I pressutskicket framgår inte hur många anställda som berörs av beslutet, men enligt uppgifter till Rapidus rör det sig om en handfull anställda i Norrköping och ett 20-tal i Lund.

Åtgärden är den senaste i en rejäl omstöpning av Anoto som inleddes för ett år sedan då Joonhee Won tog över som vd efter Stein Revelsby. Bland annat har Anoto fullföljt förvärvet av Pen Generations, som säljer bolagets elektroniska pennor till skolsektorn i Asien, medan andelarna i intressebolaget Destiny Wireless har avyttrats. Parallellt har ledningsgruppen bytts ut och personalstyrkan bantats med 90 anställda och konsulter under 2016.

I Lund har det betytt att antalet anställda halverats från cirka 50 till ett 20-tal, som nu alltså också försvinner.

Framöver ska Anoto ha tillverkning och hårdvaruinriktade funktioner i Asien medan mjukvaruutvecklingen ska ske i Storbritannien. Kvar i Sverige finns ett mindre kontor i Stockholm som ska hantera relationerna med investerarna, då Anoto fortfarande är noterat på Stockholmsbörsen.

Joonhee Won uppger i morgonens pressutskick att de åtgärder som nu vidtas inte i första hand görs av besparingsskäl utan för att förbättra produktiviteten i organisationen och samla forskningen och utvecklingen på samma plats.

”Slutligen är detta ett försök att ändra Anotos kultur från ett akademiskt forskningsföretag till ett hungrigt nystartsbolag”, skriver han.

Anoto grundades på 1990-talet av Lundaprofilen Christer Fåhraeus kring idén med en penna som kan digitalisera handskrift. Pennan fångar det som skrivs på papper eller en skärm genom att registrera pennans rörelse över ett speciellt mönster. I dag satsar bolaget även på det ledningen kallar Anoto DNA, där föremål kan märkas med Anotos mönster och sedan identifieras med hjälp av en mobil eller läsplatta utrustad med mjukvara från bolaget.

Efter en rad förvärv under 2015 och 2016 ökade omsättningen det senaste räkenskapsåret med 22 procent till 236 miljoner kronor. Samtidigt mer än fördubblades rörelseförlusten till -239 miljoner kronor.

Erik Olausson

Det senaste året har Anoto halverat personalstyrkan vid huvudkontoret i Lund, där bolaget grundades på 1990-talet. Nu får de sista […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.