lördag 18 maj 2024

inloggad som

Hoppet tänds för Precise och Anoto

HaskelKort sagt: Precise Biometrics och Anoto tillhör det senaste årets kursvinnare på börsen. Uppgången är i bästa fall en korrekt spegling av ett antal hoppfulla nyheter som presenterats och som kan leda in de båda Lundaföretagen på en bättre väg efter 15 års ökenvandring. I sämsta fall handlar det om ren spekulation.

Av Anders Haskel, gästskribent

En viktig egenskap för att lyckas på aktiemarknaden är tålamod. Till slut kan belöningen komma även när det handlar om bolag som under långa tider varit uträknade. Det är länge sedan aktieägare till de båda Lundabaserade teknikbolagen Anoto och Precise Biometrics haft lika stor anledning att glädja sig som i år.

Precise är den aktie på Stockholmsbörsens huvudlistor som gått allra bäst under de senaste tolv månaderna med en uppgång på fantastiska 600 procent. Räknat sedan årsskiftet ligger fingeravtrycksföretaget tvåa, slaget bara av branschkollegan och samarbetspartnern Fingerprint Cards. På tio i topp-listan tar sig även Anoto in, ett annat av flera företag i Lund med rötter från 1990-talet och serieentreprenören Christer Fåhraeus uppfinnarverkstad.

Vad är det som har hänt? Har företagen äntligen fått det efterlängtade marknadsgenombrott som härdade aktieägare väntat på ändå sedan noteringarna − som båda skedde under några mycket hektiska månader kring millennieskiftet då IT-bubblan var som mest uppblåst? Det korta svaret är nej. Det finns mycket kvar att göra innan de båda bolagen når lönsamhet och långsiktig finansiell uthållighet.

Det lite längre svaret handlar om att det börjat hända en del saker det senaste året som kan vara viktiga steg mot att såväl Precise Biometrics som Anoto är på väg att mer ”på riktigt” etablera sig på sina respektive marknader.

Anoto har länge kämpat för att nå ut med sin teknik för att överföra handskriven text till digital form. Idén har alltid känts bra men har ändå aldrig lyckats attrahera användare i tillräcklig omfattning för att lyfta företaget.

Aktieuppgången har blivit särskilt tydlig i och med att det börjat pratas om att Anoto har en stor så kallad OEM-kund på gång, det vill säga en kund som kan komma att använda tekniken i sina egna produkter. Efter en tid med rykten gick Anoto ut i somras och berättade att det är amerikanska datorjätten HP som är den potentiella kunden. Under den senaste månaden har dock intresset för Anotoaktien svalnat betydligt. Det kan vara en följd av formuleringar i senaste delårsrapporten som antyder att arbetet med att få ett avtal med HP på plats kan vara betydligt mer komplicerat än vad aktiemarknaden tidigare tycks ha trott.

Tittar vi på Precise Biometrics så har kursuppgången till stor del gått hand i hand med att bolaget börjat skicka ut pressmeddelanden om att bolagets mjukvara för identifiering med hjälp av fingeravtryck är på väg in i en rad nya telefonmodeller. Ofta handlar det om icke namngivna kinesiska mobiltillverkare och affärerna har i flera fall gjorts tillsammans med samarbetspartnern Fingerprint Cards från Göteborg. Fingerprints starka halvårsrapport, som släpptes nu på torsdagsmorgonen, lyfte därmed även Precise börskurs ytterligare ett snäpp. Andra nyheter som väckt glädje på aktiemarknaden handlar om att Precise har slutit licensavtal med asiatiska sensortillverkare.

I och med att Precise mjukvara börjar användas i en rad telefonmodeller, inte minst hos ett antal snabbt växande kinesiska mobiltillverkare, finns det en potential för snabb intäktstillväxt framöver. Det är egentligen ingen tvekan heller om att tekniken är bra. Problemet är att det krävs enorma volymer för att det ska bli fråga om stora intäkter. Dessutom är det inte alls säkert om fingeravtrycksteknik verkligen kommer att slå igenom på bredden eller om det blir andra identifieringsmetoder som till slut avgår med segern.

Lidandet är alltså knappast över varken för Anotos eller för Precise Biometrics aktieägare. Båda företagen är svårslagna i Sverige sett till antalet nyemissioner. En snabb titt på hemsidor och i årsredovisningar visar att Anoto sedan företaget grundades för snart 20 år sedan tagit in nytt kapital i större eller mindre mängd vid närmare 35 tillfällen. Precise ligger också högt upp i denna mindre hedervärda statistik med ungefär 25 nyemissioner. Och det är knappast över än. Både bolagen kommer sannolikt att behöva förses med mer pengar innan de klarar en eventuell framtida expansion med pengar från rörelsen.

Aktieuppgången speglar i bästa fall att de båda företagen under det senaste året tagit ett par viktiga steg mot att bli långsiktigt livskraftiga företag. I sämsta fall handlar det precis som så många gånger förr om ren spekulation.

Anoto har i dag 100 anställda varav ett 30-tal i Lund. Första halvåret omsatte bolaget 83 miljoner kronor med en förlust efter skatt på -35 miljoner.

Precise Biometrics har det senaste året minskat antalet anställda från 27 till 22. Nästan samtliga sitter i Lund. Första halvåret omsatte bolaget 14,6 miljoner kronor med en förlust på -16,6 miljoner.

 

Kort sagt: Precise Biometrics och Anoto tillhör det senaste årets kursvinnare på börsen. Uppgången är i bästa fall en korrekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]