torsdag 18 april 2024

inloggad som

Chalmers delfinansierar strålrör till Max IV

Chalmers tekniska högskola satsar 50 miljoner kronor under sex års tid på forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Lejonparten av pengarna ska gå till att delfinansiera strålrör vid Max IV. Högt upp på önskelistan finns en experimentstation skräddarsydd för skogsindustrin.

 

Max_iv_maj_2015Det tänkta strålröret, som kallas ForMax, ska användas för att närstudera material och processer baserade på cellulosa. Initiativet kommer ursprungligen från tunga aktörer inom svensk och finsk pappers- och skogsindustri.

Aleksandar Matic− De är intresserade av att hitta andra användningsområden än pappersproduktion för sin skogsråvara. Och det är intressant för oss eftersom Chalmers har väldigt stark forskning inom det området, säger Aleksandar Matic, Chalmersprofessor i teknisk fysik och ansvarig för satsningen i Lund.

Ett strålrör kostar i storleksordningen 100 miljoner kronor att bygga och lika mycket att driva under tio års tid. Hälften av pengarna för ForMax är redan säkrade från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, förutsatt att Max IV-ledningen kan skaka fram den andra halvan på annat håll, uppger Max IV-chefen Christoph Quitmann.

− Chalmers bidrag kommer i så fall att utgöra en del av den halva som fattas, säger han till Rapidus.

Redan 2011 kunde Rapidus berätta att Chalmers planerade att etablera en permanent närvaro i Lund i samband med öppnandet av Max IV. Till en början kommer det främst handla om teknisk personal som sköter de strålrör Chalmers delfinansierar men på sikt kan egna kontor och delade labblokaler bli aktuella, enligt Aleksandar Matic.

Chalmers satsning ska även gå till att föra in moment relaterade till Max IV och ESS i högskolans grund- och forskarutbildningar samt till en mindre del till framtida instrumentstationer vid ESS.

I veckan provskjuter Max IV sin elektronaccelerator för första gången och inom någon månad räknar Christoph Quitmann med att ha elektroner cirkulerandes i den största av de två lagringsringarna. Parallellt pågår planeringen och färdigställandet av de fjorton strålrör som redan är finansierade. För den senaste, kallad DanMax, blev finansieringen spikad från danska aktörer under våren.

Erik Olausson

Chalmers tekniska högskola satsar 50 miljoner kronor under sex års tid på forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Lejonparten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.