onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Chalmers delfinansierar strålrör till Max IV

Chalmers tekniska högskola satsar 50 miljoner kronor under sex års tid på forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Lejonparten av pengarna ska gå till att delfinansiera strålrör vid Max IV. Högt upp på önskelistan finns en experimentstation skräddarsydd för skogsindustrin.

 

Max_iv_maj_2015Det tänkta strålröret, som kallas ForMax, ska användas för att närstudera material och processer baserade på cellulosa. Initiativet kommer ursprungligen från tunga aktörer inom svensk och finsk pappers- och skogsindustri.

Aleksandar Matic− De är intresserade av att hitta andra användningsområden än pappersproduktion för sin skogsråvara. Och det är intressant för oss eftersom Chalmers har väldigt stark forskning inom det området, säger Aleksandar Matic, Chalmersprofessor i teknisk fysik och ansvarig för satsningen i Lund.

Ett strålrör kostar i storleksordningen 100 miljoner kronor att bygga och lika mycket att driva under tio års tid. Hälften av pengarna för ForMax är redan säkrade från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, förutsatt att Max IV-ledningen kan skaka fram den andra halvan på annat håll, uppger Max IV-chefen Christoph Quitmann.

− Chalmers bidrag kommer i så fall att utgöra en del av den halva som fattas, säger han till Rapidus.

Redan 2011 kunde Rapidus berätta att Chalmers planerade att etablera en permanent närvaro i Lund i samband med öppnandet av Max IV. Till en början kommer det främst handla om teknisk personal som sköter de strålrör Chalmers delfinansierar men på sikt kan egna kontor och delade labblokaler bli aktuella, enligt Aleksandar Matic.

Chalmers satsning ska även gå till att föra in moment relaterade till Max IV och ESS i högskolans grund- och forskarutbildningar samt till en mindre del till framtida instrumentstationer vid ESS.

I veckan provskjuter Max IV sin elektronaccelerator för första gången och inom någon månad räknar Christoph Quitmann med att ha elektroner cirkulerandes i den största av de två lagringsringarna. Parallellt pågår planeringen och färdigställandet av de fjorton strålrör som redan är finansierade. För den senaste, kallad DanMax, blev finansieringen spikad från danska aktörer under våren.

Erik Olausson

Chalmers tekniska högskola satsar 50 miljoner kronor under sex års tid på forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Lejonparten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.