söndag 28 april 2024

inloggad som

Greater Copenhagens desperata behov

|  
|  

Kort sagt: Tre aktuella händelser avslöjar ett desperat behov av en ny stark organisation över Öresund: 1) Sekretariatschefen Sara Røpke slutar efter 18 månader på Greater Copenhagen. 2) Ny kommunikationsstrategi avslöjar missnöje. 3) Nyutgiven bok sätter krisen på sin spets.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Den 30 september slutar Sara Røpke som sekretariatschef för dansk-svenska Greater Copenhagen Committee, med fyra regioner och 85 kommuner som medlemmar. Det verkar odramatiskt, hon kanske har fått ett bättre jobb som chef för teknik och miljö på Kommunerners Landsforening. Däremot är personalomsättningen på posten ett kristecken. Røpke varade bara 18 månader och en efterträdare saknas.

Dessförinnan stannade Sara Pezzolato Ipsen bara i 24 månader och före det var Troles Rud tillförordnad sekretariatschef i fem månader, kort efter Øresundskomiteens död. Enligt Laila Kildesgaard, chef för Kommunernes Landsforening, har Sara Røpke själv sökt sitt nya jobb. Det gör man bara om man vill bort.

En sökning på Google visar dessutom att Sara Røpke inte en enda gång offentligt uttalat sig politiskt eller visionärt om Öresundsregionen. Mandatet tillåter inte det. Politikerna vill synas så de kan bli omvalda, men det saknas genomslag. Kan politikernas sällsynta debattartiklar och uttalanden säkra en folklig förankring för Greater Copenhagen? (Senaste nytt på greatercph.dk är en debattartikel om huvudmannaskapet för investeringar i infrastruktur, publicerad i Børsen den 10 juli.)

Är det tillräckligt att de ledande politikerna bara använder – som det sägs – mellan en och två procent av arbetstiden till Öresundsfrågor? Knappast, och problemet har uppenbarligen orsakat ett nödrop. Greater Copenhagen har i ett anbudsförfarande värt 400.000 danska kronor upphandlat en ny kommunikationsstrategi av PR-byrån Operate som ska godkännas i december och som enligt anbudet ska leverera:

  • Konkret, handlingsorienterad strategi som bidrar till slagkraftig kommunikation.
  • Tydlig strategi, klara kommunikationsmål och budskap.
  • Strategi som sätter dagordningen på nationell nivå och i EU.
  • Lokal uppbackning och synlighet för samarbetet.

Hela anbudet är som en stor platsannons som vittnar om villrådighet. Operate har tyvärr fått ett omöjligt uppdrag. Inget kommer att lyckas om den poltiiska ledningen inte ger en ny sekretariatschef tillåtelse att ge sig in i debatten och sätta dagordningen. När en ny sekretariatschef utses bör det vara en stark, kommunikativ talesperson. En som är tillgänglig på bråkdelen av en sekund för en snabbt kommentar till media, utan att uttalanden först ska ta sig igenom politiska kompromisslösningar.

Operate fick också i uppdrag att leverera ”analyser från intressenter för att få omvärldens syn på Greater Copenhagen”. En gissning: Ett fåtal vet vad Greater Copenhagen gör, eftersom profilen är så otydlig. Det kan inte den bästa kommunikationsstrategin i världen råda bot på, om inte organisationen får ett klarare uppdrag.

Krisens omfattning kan man också få en bild av i den nya boken från i maj i år av forskarna Christer Persson och Hans-Åke Persson: ”En region i kläm – berättelsen om Öresundsregionen”. De noterar bland annat att Öresundsuniversitetet och Öresund Science Region har lagts ned, så satsningen på regionen går baklänges. Bristande danskt intresse, fruktan i Stockholm för danska fördelar på bekostnad av Sverige och gränskontroller är andra orsaker. De noterar också att det framför allt är näringslivet som driver integrationen.

Kort sagt: Tre aktuella händelser avslöjar ett desperat behov av en ny stark organisation över Öresund: 1) Sekretariatschefen Sara Røpke […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.